Un inginer român vrea să rupă gura târgului la Salonul de invenţii de la Geneva

Inginerul Corneliu Birtok Băneasă face parte din delegația României ce va fi prezentă la ediția din acest a Salonului internațional de invenții de la Geneva (15-19 aprilie). Inventatorul din Deva urmează să se prezinte în fața juriului cu un echipament ce permite alimentarea selectivă cu lichid de parbriz a oricărui tip de autovehicul.

14 apr. 2015, 13:59
Un inginer român vrea să rupă gura târgului la Salonul de invenţii de la Geneva

Invenția cu care inginerul Corneliu Birtok Băneasa se va prezenta la Salonul de invenţii de la Geneva a fost denumită „Good Fill” şi se poate aplica în stațiile de carburanți, service-uri auto, parcări sau refugii de pe autostradă. Instalația permite umplerea controlată a rezervorului de lichid de parbriz cu soluția de lucru pe care o dorește utilizatorul, în paralel putând fi efectuată și alimentarea cu carburant a mașinii, potrivit Agerpres.

Această invenție oferă posibilitatea de reîncărcare foarte ușoară și precisă a rezervoarelor pentru lichid de parbriz, în sensul că nu mai trebuie să folosim metoda clasică, cu bidoane. Printr-un selector mobil putem alege tipul de soluție dorit în funcție de iarnă-vară, nonalergic sau cu mirosuri diferite„, a explicat Corneliu Birtok Băneasă.

Metoda elimină clasicele bidoane din plastic folosite de șoferi pentru reîncărcarea rezervoarelor de lichid de parbriz, un prim efect fiind și cel de protejare a mediului de PET-urile abandonate în diferite locuri.

Suntem obișnuiți să ducem bidoanele în portbagaj, dar nu toți le reciclează. Unele se aruncă, iar impactul asupra mediului înconjurător este foarte mare. Majoritatea acestor bidoane din plastic ajung pe marginea drumului, în păduri sau pe malul râurilor și poluează foarte mult mediul. Prin utilizarea instalației eliminăm acest impediment asupra mediului. Cred că ar fi cazul să ne gândim la protejarea mediului pentru că am ajuns la o saturație de PET-uri și alte materiale plastice abandonate în natură„, a explicat Birtok Băneasă.

În opinia sa, utilizarea standului Good Fill va aduce beneficii și pentru firmele cu un parc auto important, în sensul că permite controlarea cantității de lichid de parbriz pe care o are o mașină la plecarea în cursă. Acest aspect va genera la economii pentru companiile utilizatoare.

Dacă ne gândim la flotele de autocamioane, timpul și consumul sunt foarte mari. Este un segment de aplicabilitate al instalației. Fiecare autobază are stația de carburanți proprie, în care se poate integra și standul Good Fill. În timp ce se face alimentarea cu motorină se poate face și alimentarea cu lichid de parbriz„, a spus inventatorul.

Noul echipament a fost dezvoltat și experimentat de inginerul din Deva în circa un an și jumătate, invenția fiind prezentată pentru prima oară la un salon de inventică.

Corneliu Birtok Băneasă este cunoscut în mediul tehnic prin invențiile sale ce au ca obiect industria auto, cu referire la reducerea consumului de carburant la autovehicule.

România este prezentă la actuala ediție a Salonului internațional de invenții de la Geneva cu 25 de invenții.