Un Institut american a localizat o uzină nord-coreeană de îmbogăţire a uraniului

Cercetători americani au anunțat vineri că au identificat o uzină nord-coreeană ascunsă în care procesul de îmbogățire a uraniului se efectuează prin centrifugare gazoasă și care ar fi fost utilizată de Coreea de Nord la începutul programului său nuclear ilicit, relatează AFP.

22 iul. 2016, 06:52
Un Institut american a localizat o uzină nord-coreeană de îmbogăţire a uraniului

Institutul pentru Știință și Securitate internațională (ISIS), cu sediul la Washington, a explicat faptul că în cazul unui acord viitor cu Coreea de Nord privind desființarea programului său de arme nucleare identificarea instalațiilor sale secrete ar fi esențială.

Coreea de Nord a dezvăluit pentru prima dată în 2010 existența unui program de îmbogățire prin centrifugare gazoasă la complexul din Yongbyon. Phenianul a respins în același timp temerile unor analiști potrivit cărora acest complex ar putea face parte dintr-o rețea mai mai extinsă de uzine mai mici.

Institutul a anunțat vineri că a identificat o uzină care ar fi putut fi o piesă importantă a programului de îmbogățire nord-coreean în anii ’90 și la începutul anilor 2000.

Pornind de la informații obținute din surse chineze, de la un transfug nord-coreean de rang înalt și de la responsabili americani, precum și pe baza analizei unor imagini de satelit, ISIS a localizat o bază a armatei aerului situată la aproximativ 45 de kilometri vest de Yongbyon.

Uzina de îmbogățire a uraniului s-ar afla cel mai probabil în subteran, la sud-est de baza aeriană. Uzina ar fi putut conține cândva între 200 și 300 de centrifuge, dar ISIS nu dispune ‘de nicio informație’ care să indice faptul că obiectivul localizat funcționează ca o uzină de îmbogățire.

Potrivit specialiștilor, Coreea de Nord a început activitățile de îmbogățire a uraniului la începutul anilor ’90 cu ajutorul crucial al experților pakistanezi. David Albright, președinte al ISIS, a declarat că specialiști pakistanezi au furnizat de fapt Phenianului un ‘kit de pornire pentru centrifuge’.

Îmbogățirea uraniului lasă mai puține urme decât cea a plutoniului. Aceste operațiuni pot fi conduse folosind mai multe centrifuge în clădiri relativ mici care nu degajă niciun fel de căldură, ceea ce le face mai greu de detectat.

Posibilitatea ca Nordul să dispună de uzine de îmbogățire a uraniului pe teritoriul său ar afecta credibilitatea oricărui viitor acord cu Phenianul privind un program de ajutor în schimbul denuclearizării.