Un judecător CSM critică „spectacolul cătuşelor”: Există o plăcere morbidă în a exhiba situaţii de genul ăsta

Judecatorul CSM Mircea Aron a declarat marti, in cadrul sedintei Comisiei juridice din Senat, ca este scandalos ce se intampla in "spatiul public romanesc" cu privire la "spectacolul catuselor" in cazul arestatilor preventiv, afirmand ca aceste situatii "nu sunt conforme cu morala crestina".

28 apr. 2015, 14:43
Un judecător CSM critică „spectacolul cătuşelor”: Există o plăcere morbidă în a exhiba situaţii de genul ăsta

Senatorii jurişti au discutat, în şedinţa de marţi, problema cătuşelor, în contextul unor amendamente depuse la Codul Penal şi Codul de Procedură penală. 

Prezent la dezbateri, judecătorul CSM Mircea Aron a admis existenţa unui „spectacol al cătuşelor” care ar trebui eliminat.

„Exista o placere morbida in a exhiba situatii de genul asta care nu sunt conforme cu morala crestina – desi nu pot sa spun ca toata ziua bat templele – dar este scandalos ce se intampla in spatiul public romanesc. Am incercat si am atras atentia – feriti arestatii preventiv de lumina reflectoarelor. Eu am fost cel care a zis ‘sa incetam spectacolul catuselor’. Ma gandeam sa umblam in lege a audiovizualului sa vedem daca este normal ca la televiziuni trei sferturi din timp sa fie ocupat de arestati. As vedea in legea audiovizualului asa ceva.”, a spus Mircae Aron, citat de hotnews.ro.

Declaratiile judecatorului CSM au fost facute in contextul discutarii in comisie a unui proiect de lege al Guvernului de modificare a codului de procedura penala, mai exact al unui amendament la acest proiect depus de senatorul UDMR Pataki Csaba care se refera tocmai la interzicerea incatusarii in spatiul public.

Ce prevede acest amendament:

„(1) Pe perioada deplasarii in spatiul public a inculpatului fat de care s-a dispus una din masurile preventive mentionate la art. 202 alin (4) lit. a), d) si e) ori a suspectlui fata de care s-a dispus masura retinerii se interzice folosirea catuselor, cu exceptia cazurilor in care acestia sunt cercetati pentru infractiuni comise prina cte de violenta, s-au opus masurii dispuse, s-au sustras urmaririi penale ori au incercat sa evadeze”
„(2) Recurgerea la folosirea catuselor sau, dupa caz, a altor mijloace de imobilizare se face cu respectarea drepturilor consacrate de Constitutia Romaniei, revizuita, precum si de alte conventii internationale la care tara noastra este parte, aplicabile in astfel de situatii, si trebuie sa fie proportionala cu starea de pericol pentru ordinea publica care poate fi generata de aceste persoane, sau in, cazul in care exista indicii temeinice, cu existenta riscului de a se produce autovatamare, vatamarea altor persoane sau producerea de pagube materiale”.

Discutarea acestui proiect si a amendamentelor si adoptarea unui raport de catre Comisia Juridica au fost amanate pentru saptamana viitoare, 5 mai.