Un județ din România devine polul investițiilor în energie. Aici va fi construit cel mai mare parc eolian din țară, după ce altă dată zona era aproape părăsită

Un județ din România urmează să renască. Se va construi cel mai mare parc eolian din Europa, la doar câțiva kilometri de Dunăre.

03 apr. 2023, 22:24
Un județ din România devine polul investițiilor în energie. Aici va fi construit cel mai mare parc eolian din țară, după ce altă dată zona era aproape părăsită
Se construiește cel mai mare parc eolian din România

Județul din România care va găzdui parcul eolian este Galați. Acesta va fi construit pe terenurile a 13 localități, aflate la aproximativ 50 de kilometru de oraș. Vor fi construite 136 de turbine pe o suprafață de 13 mii de hectare și ar putea alimenta, la capacitate maximă, peste 3.000 de locuințe timp de un an.

Acesta va fi ridicat de o firmă românească și va fi cel mai mare parc de acest fel din România. Costurile ajung la circa jumătate de miliard de euro.

Compania care se va ocupa de întreaga construcție a primit, la începutul lunii martie, aprobare pentru studiul de oprtunitate. Studiul constă în identificarea și analiza potențialului de investiții. Totodată, firma trebuie să obțină avizele de construire. În acest moment, se lucrează la planurile de urbanism.

Citește și: Locul din România în care oamenii trăiesc fără apă și fără curent. „Dacă e Soare afară, avem şi curent”

Cel mai mare parc eolian din România

Potrivit planului, parcul eolian ar trebui să fie conectat la rețeaua națională de electricitate în aproximativ patru ani.

„Compania de proiect Hoopeks International a obţinut avizul tehnic pentru racordarea la reţea a unui proiect eolian de 657 MW în Galaţi – investiţie de 500 de milioane de euro! Compania de proiect Hoopeks International este deţinută de Electrocentrale Borzeşti, aceasta fiind deţinută la rândul ei de RNV Infrastructure.

Este cel mai mare parc eolian avizat până în acest moment şi dacă se va realiza, va fi cea mai mare investiţie de profil din România. În prezent, cel mai mare parc eolian local este Fântânele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW, dar care este împărţită în două proiecte gestionate de companii diferite”, a anunțat Florin Virgil Doca, primarul comunei Valea Mărului, pe rețelel de socializare.

Citește și: România pierde „din pix” peste 2 miliarde de euro din PNRR. Diminuarea nu are legătură cu jaloanele neîndeplinite

Locuitorii din zonă ar putea plăti facturi mai mici la curentul electric în viitor, energia eoliană fiind cea mai ieftină de pe piață.

„Investiţia se realizează pe teritoriul a 13 UAT-uri din judeţul Galaţi: Bereşti, Bălăbăneşti, Cavadineşti, Smulţi, Bereşti-Meria, Băneasa, Drăguşeni, Cerţeşti, Valea Mărului, Jorăşti, Corod, Vârlezi, Suceveni. Prin proiect se vor realiza 136 turbine cu o putere de 6,2 MW şi 7 staţii de transformare. În prezent, investitorul se află în procedură de obţinere a avizelor necesare întocmirii documentaţiei de urbanism PUZ final”, a delcarat Costel Florea, președintele Consiliului Județean Galați.

În prezent, cel mai mare parc eolian de pe uscat din România este cel de la Fântânele – Cogealac, județul Constanța. Are aceeași mărime ca Aeroportul Otopeni și o capacitate de 600 MW.