Un jurnalist arestat de peste 1 an a fost eliberat, dar este acum inculpat, riscând 18 ani de închisoare

Jurnalistul german arestat în Turcia de peste un an va fi eliberat, dar va fi inculpat şi riscă o pedeapsă cu închisoarea. Jurnalistul german Deniz Yucel, care se află în închisoare în Turcia de peste un an, va fi eliberat, a anunţat vineri Ministerul german de Externe, relatează site-ul agenţiei DPA.

16 feb. 2018, 16:53
Un jurnalist arestat de peste 1 an a fost eliberat, dar este acum inculpat, riscând 18 ani de închisoare

Avocatul Veysel Ok a confirmat eliberarea clientului său, iar diplomaţia de la Berlin a precizat: „Trebuie să aşteptăm şi să vedem când se va întâmpla acest lucru, în următoarele ore”. „În sfârşit! Corespondentul Die Welt Deniz Yucel va fi liber, după ce a fost reţinut în Turcia de peste un an”, a anunţat şi publicaţia germană Die Welt.

Yucel, în vârstă de 44 de ani, susţine că acuzaţiile împotriva sa – faptul că a lucrat în Turcia fără o acreditare de presă emisă de către guvern – nu sunt serioase. Până la urmă, jurnalistul nu a fost pus sub acuzare de către procurorii turci, potrivit Mediafax.

 Deniz Yucel este unul dintre cei peste 165 de angajaţi din domeniul mass-media care sunt în prezent încarceraţi în Turcia, fiind acuzaţi de implicare în tentativa eşuată de lovitură de stat din 15 iulie 2016. Acţiunile Ankarei au fost dur criticate de mai multe state europene şi organizaţii pentru drepturile omului.

Citeşte şi Angela Merkel condiţionează normalizarea relaţiilor tensionate între Germania şi Turcia

Cancelarul german Angela Merkel a cerut de mai multe ori eliberarea cetăţenilor germani reţinuţi în Turcia. În replică, Ankara a acuzat Berlinul că oferă un refugiu militanţilor kurzi şi suspecţilor căutaţi pentru presupuse legături cu puciul eşuat. Peste trei milioane de imigranţi turci trăiesc în Germania. Un purtător de cuvânt al guvernului german a precizat pentru agenţia Reuters că eliberarea jurnalistului este „un prim pas important” pentru îmbunătăţirea relaţiilor diplomatice, informează Mediafax.

Deşi Deniz Yucel a fost eliberat, o instanţă din Turcia a anunţat inculparea în baza unor acuzaţii de „propagandă teroristă” şi „incitare la ostilitate”, iar jurnalistul german riscă până la 18 ani de închisoare.

Ministerul german de Externe a subliniat că există în continuare subiecte litigioase între Germania şi Turcia. În plus, Berlinul a subliniat că nu agreează niciun „acord controversat sau alte aranjamente” pentru a garanta eliberarea jurnalistului.