Un lac întins pe cinci hectare şi cu o adâncime de 60 de metri a apărut în Hunedoara VIDEO

O mină din Hunedoara suferit o transformare spectaculoasă. Un lac cu o suprafaţă de aproape cinci hectare şi o adâncime de 60 de metri a apărut în ultimii doi ani lângă Teliuc. Apa a inundat pe jumătate fosta exploatare minieră, iar nivelul ei continuă să crească.

09 mart. 2013, 13:13
Un lac întins pe cinci hectare şi cu o adâncime de 60 de metri a apărut în Hunedoara VIDEO

Cariera din care se extrăgea minereu de fier de la intrarea în satul Teliuc a funcţionat până acum zece ani. De mai bine de doi ani însă, în locul acesteia a apărut un lac artificial care se măreşte de la un an la altul.

 Specialiştii spun că suprafaţa acestuia va fi şi mai mare, pentru că apa din subteran nu mai este evacuată şi va depaşi nivelul pânzei freatice. Adâncimea lacului va fi de peste 60 de metri.

Pompele din carieră au fost dezafectate, iar apa a început încet-încet să se adune. Provine din câteva izvoare de suprafaţă, dar şi din subteranul fostei mine.

Zona ar fi trebuit însă ecologizată şi împrejmuită, dar până acum nu s-au găsit banii necesari. Autorităţile locale văd acum lacul ca pe un potenţial punct turistic.

Exploatarea de la Teliuc aparţine statului român, care o administrează prin intermediul unor companii miniere. Urgenţa de grad zero este însă securizarea perimetrului, asta după ce un băiat de 16 ani a murit anul trecut într-un puţ din zonă.