Un lider spiritual iranian a fost condamnat la moarte. ONU cere eliberarea lui imediată

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a cerut, miercuri, eliberarea imediată a liderului spiritual iranian Mohammad Ali Taheri, condamnat la moarte la Teheran, informează AFP.

05 aug. 2015, 15:21
Un lider spiritual iranian a fost condamnat la moarte. ONU cere eliberarea lui imediată

‘Fac un apel la autoritățile iraniene să ridice imediat acuzațiile împotriva lui Taheri și să asigure eliberarea lui necondiționată’, se spune în comunicatul semnat de Zeid.

Taheri, care nu are niciun fel de instruire religioasă, a fondat o mișcare spirituală și practica medicina alternativă, ca urmare a unor ‘mesaje spirituale’ pe care el le-ar fi primit, potrivit afirmațiilor sale.

‘Este ceva scandalos ca o persoană să fie condamnată la moarte pentru exersarea pașnică a libertății de exprimare, a religiei și credinței’, subliniază Înaltul Comisar.

Taheri a fost condamnat sâmbătă de un tribunal revoluționar, ‘pentru corupție în timpul vieții pe pământ’.

Citeşte şi Scrisoarea unui condamnat la moarte: Am fost anunţat de şapte ori că voi fi spânzurat

După o scurtă perioadă de arest, în 2010, el a fost închis în 2011 și menținut în izolare, potrivit ONU și Amnesty International. Acuzațiile care i se aduc includ ‘insulte la adresa valorilor sacre ale islamului’ și tratamente medicale neautorizate, potrivit organizației pentru apărarea drepturilor omului.

Mohammad Ali Taheri a încercat să se sinucidă și a ținut 12 greve ale foamei în timpul detenției sale, fără a putea avea acces la un avocat ales de el decât în decembrie anul trecut, potrivit Amnesty.

Înaltul Comisar denunță ‘caracterul vag’ al acuzațiilor și consideră că această condamnare dezvăluie ‘problemele serioase din cadrul justiției iraniene și uzul teribil cu pedeapsa cu moartea în Iran’.

Iranul a executat deja circa 600 de persoane în acest an, potrivit ONU.