Un medic român educat în SUA, supraspecializat în cancerul la creier, se chinuie de 12 luni să-şi echivaleze studiile în România

Dana Bota, neurooncolog şi prodecan la Universitatea din Irvine, California, a depus două kilograme de acte de când a început, în urmă cu un an, procesul de echivalare în România a specializărilor obţinute în Statele Unite. Însă nici măcar acum nu l-a putut finaliza, lovindu-se la tot pasul de birocraţia excesivă.

05 dec. 2019, 12:03
Un medic român educat în SUA, supraspecializat în cancerul la creier, se chinuie de 12 luni să-şi echivaleze studiile în România

Ne dorim ca medicii plecaţi să se întoarcă în România, dar drumul lor pentru echivalarea supraspecializărilor făcute peste Ocean este presărat cu obstacole birocratice.

Dana Bota şi soţul ei, Robert Bota, psihiatru în SUA, trec prin acest lung drum al echivalării pregătirii în străinătate ca să poată acorda consulturi pacienţilor români. Cercetător şi neurooncolog, Daniela Bota este în prima linie a războiului cu una dintre cele mai cumplite maladii: cancerul la creier.

Citeşte şi Imagini SFÂŞIETOARE cu un copil mistuit de cancer. O mamă arată prin ce clipe teribile a trecut fiica ei în timpul tratamentului

Este prodecan al UC Irvine şi chief scientific officer (director de cercetare), poziţie din care coordonează peste 500 de studii clinice.

Daniela şi soţul ei, Robert, au plecat din ţară în anul 1997, imediat după absolvirea facultăţii. Robert era atras de psihiatrie, ea îşi dorea să facă cercetare fundamentală. Voia să dezlege puzzle-uri medicale, însă aici lipseau resursele.

În SUA, Daniela şi-a dat doctoratul în biologie moleculară, apoi a făcut rezidenţiatul în neurologie şi s-a supraspecializat în neurooncologie. În timpul rezidenţiatului, o impresionaseră reziliența, curajul și generozitatea pacienţilor cu cancer în fața suferinței:

„Sunt pacienți foarte generoși, interesați să participe la studiile clinice și să ne ajute să avansăm în cercetare, care de multe ori nu îi va ajuta pe ei, ci ne va ajuta pe noi și va ajuta viitorii pacienți”, spune Daniela Bota.

Mai multe amănunte pe libertatea.ro.