Un medicament necesar pentru bolile respiratorii fără înlocuitor lipsește de pe piață de mai bine de un an. Medicii sunt îngrijorați că începerea noului an școlar va aduce și un nou val de viroze

Flixotide, un medicament care nu are înlocuitor, lipsește din România de mai bine de un an. Doctorii sunt nevoiți să improvizeze în absența acestuia.

31 aug. 2022, 16:57
Un medicament necesar pentru bolile respiratorii fără înlocuitor lipsește de pe piață de mai bine de un an. Medicii sunt îngrijorați că începerea noului an școlar va aduce și un nou val de viroze

Flixotide, un medicament fără înlocuitor

Copiii cu astm din România nu mai beneficiază de peste un an de Flixotide, iar medicii trebuie să găsească alte soluții, în lipsa lui, pentru a trata pacienții. Aproximativ 200 de mii, adică 7% dintre copiii școlari, au nevoie de acest medicament pentru că au astm sau boli asemănătoare acestuia. Din cauza absenței acestuia, medicii sunt nevoiți să administreze de 10 ori mai multă medicație prin nebulizare, procedeu care poate avea reacții adverse.

„Dăm drumul dispozitivului și vedem că apare această ceață. Asistentele noastre le arată mamelor, le lăsăm pe el să facă doza a doua sau a treia. E important să urmeze strict ce au fost învățați. Trebuie protejați ochii, pentru că această ceață cară substanțe, fie usturante, fie iritante… Dacă ajung în ochi, copilul începe să plângă, să hiperventileze. O parte înghite… Dacă plânge nu-l ții ca să-i faci doctoria, ci oprești aparatul, îl lași să se liniștească”, a declarat medicul primar pediatru, Mihai Craiu, a declarat pentru Digi24.

Doctorul mai spune și că medicamentul pentru uz inhalator lipsește de foarte mult timp, dar că situația nu s-a schimbat, în ciuda semnalelor care au fost trase. Acesta avertizează părinții să nu nebulizeze medicamente de uz injectabil, fiind un procedeu periculos pentru sănătate.

O mamă a doi copii spune că înainte folosea Flixotide pentru cei mici, iar lipsa acestuia de pe piață face ca situația să fie mai grea și complicată.

Citește și: Transplant de inimă la Târgu Mureş. Prof. Dr. Horaţiu Suciu: „Inima unei tinere de 18 ani va bate pentru o fată de 16 ani”

Ce se întâmplă dacă medicația inhalatorie este folosită necorespunzător

Medicii spun că medicația inhalatorie trebuie să fie folosită doar pentru tratarea a trei boli respiratorii: laringită, bronșiolită și astm. Cel puțin un copil dintr-o clasă de 30 de elevi suferă de o boală asemănătoare astmului și are nevoie de medicamentul care lipsește de pe piață. Conform Agenției Naționle a Medicamentului, producătorul a anunțat pe parcursul anului trecut ca vor exista probleme de aprovizionare din cauza unor motive de fabricație.

”Tahicardie extremă, palpitații, agitație, modificări de tensiune, crize convulsive, toate astea noi le-am avut aici, la urgențe, în urma medicamentației inhalatorii. Nu sunt frecvente, dar sunt. Mă refer la școlarul mic și la preșcolari. Față de media copiilor din Uniunea Europeană primesc de aproximativ 10 ori mai des și mai mult.”, a mai spus Mihai Craiu.

Citește și: Bilanţ coronavirus 31 august 2022. Scăderi pe toată linia în ultima zi de vară