Un membru al unei celule radicale, printre persoanele care au organizat revoltele din tabăra de refugiaţi

Unul dintre organizatorii revoltei petrecute într-o tabără de refugiați din sudul Bulgariei face parte dintr-o 'celulă radicală', a declarat vineri în fața parlamentului de la Sofia ministrul bulgar de interne, Rumiana Bachvarova.

25 nov. 2016, 16:59
Un membru al unei celule radicale, printre persoanele care au organizat revoltele din tabăra de refugiaţi

Ea a precizat că această informație a fost obținută în urma interogatoriilor efectuate de Agenția de Securitate Națională (DANS), serviciul bulgar de contraspionaj. ‘Până în acest moment agenții au identificat o persoană membră a unei celule radicale. Interogatoriile continuă (…) și nu este exclusă posibilitatea să existe și alte persoane radicalizate’, a indicat Rumiana Bachvarova, fără să precizeze naționalitatea persoanei suspecte sau dacă aceasta face parte dintr-o grupare jihadistă.

Peste 400 de migranți au fost arestați și 24 de polițiști bulgari au fost răniți în urma revoltei declanșate joi seară de circa 1500-2000 de migranți, majoritatea afgani, irakieni și pakistanezi, în tabăra de refugiați de la Harmanli, situată la circa 50 de kilometri de frontiera turcă.

Migranții au devenit violenți după de autoritățile bulgare le-au interzis să părăsească tabăra pentru a limita propagarea unei epidemii de scabie. Ei au incendiat cauciucuri și au atacat cu pietre și cu alte obiecte forțele de ordine.

Citeşte şi Refugiaţii de la Harmanli care s-au răsculat au fost expulzaţi sau trimişi în centre închise

Potrivit agenției BTA, premierul Boiko Borisov — care din cauza acestor evenimente și-a anulat o vizită în Ungaria — a avertizat că astfel de violențe pot fi urmate de atentate, întrucât grupările teroriste își activează celulele formate din indivizi radicalizați.

Ministrul Rumiana Bachvarova a menționat și faptul că violențe asemănătoare cu cele din Bulgaria au avut loc în ultimele zile și în tabere de refugiați din Grecia, Italia și Franța.