Un mesaj pe WhatsApp despre NORUL RADIOACTIV i-a panicat pe români

Un mesaj care a început să circule pe rețelele de socializare, în special pe WhatsApp, a băgat spaima în români. Oamenii au fost alertați în legătură cu un nor radioactiv care ar ajunge astăzi deasupra țării noastre. Însă autoritățile țin să ne liniștească. Nu există date care să indice existenţa unui risc radiologic pentru populaţia României, arată, într-un comunicat comun, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Comisia pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi Agenţia pentru Protecţia Mediului.

19 aug. 2019, 09:22
Un mesaj pe WhatsApp despre NORUL RADIOACTIV i-a panicat pe români

„În ceea ce priveşte informaţiile apărute în spaţiul public, referitoare la posibila prezenţă a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) aduc în atenţia opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existenţa unor factori de risc radiologic pentru populaţia de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns”, se arată în comunicat, scrie zdi.ro.

Citeşte şi Răspunsul autorităţilor la informaţiile despre un posibil nor radioactiv deasupra României. Prima reacţie oficială

De asemenea, reprezentanţii celor trei instituţii susţin că nici la nivel internaţional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului.

Mesajul care circulă pe internet:

Profesorul Mircea Vintilescu: „URGENT DE CITIT, DE ÎNȚELES, CÂT MAI ALES DE LUAT ÎN MOD INDIVIDUAL MĂSURILE DE PROTECȚIE

NORUL RADIOACTIV DIN NORD-VESTUL RUSIEI MĂTURĂ MÂINE TOT TERITORIUL ROMÂNIEI.

Ca specialist în domeniul protecției mediului înconjurător, dar mai ales al vieții, consider că trebuie să vă informez, dar nu pentru a vă alarma sau panica, ci pentru a putea acționa fiecare în mod individual și preventiv pentru protecția necesară.

Experții europeni în urmărirea nivelului de distribuție al radiațiilor electromagnetice și mai ales radioactive, au elaborat împreună cu experții europeni în meteorologie o hartă a dinamicii și distribuției nivelului de radioactivitate pe continentul nostru în urma accidentului nuclear din Rusia de la Arhanghelsc.

Harta a fost dată publicității și este un material public care circulă pe toate mijloacele virtuale de informare din UE. Din analiza hărții rezultă că mâine, 19 august 2019, acest nor radioactiv va ajunge și peste tot teritoriul României. Încă nu se știe cât timp va staționa și ce nivel periculos de radioactivitate va prezenta în cadrul fiecărei regiuni geografice a țării.

Regretabil este că „specialiștii sau experții români” (dacă om mai avea așa ceva), tac, iar tăcerea lor este pe drept cuvânt ucigătoare pentru întreaga populație din România. Mass-media ne informează cu tot felul de știri mai puțin importante pentru sănătatea locuitorilor, iar în același ton și lepădăturile noastre de politicieni, în iresponsabilitatea lor, tac.

De ce au acest comportament iresponsabil, dar mai ales ucigător, când ar putea să ne prezinte și ei această hartă, dar mai ales unele metode simple de protecție care pot fi la îndemâna fiecăruia?

Consultându-mă cu unii specialiști români în probleme de radioactivitate, azi bravi pensionari uitați de pleiada analfabeților care ne conduc, am aflat că cea mai bună soluție care este la îndemâna fiecăruia, este ca mâine, să stăm în casă, să evităm spațiile deschise, ștrandurile etc. Este recomandabil ca să ținem și copiii în spații închise. Nu trebuie să ținem ferestrele deschise indiferent cât de cald sau canicular devine aerul ambiental.

Aceste măsuri minime de protecție sunt valabile până când fie „autoritățile” interne dar mai ales cele europene ne vor da alte sfaturi sau instrucțiuni comportamentale.

Precizez că timpul de expunere la aceste radiații în mediu exterior, trebuie să fie cât mai mic posibil, dar cel mai important este să ne ferim să ajungă în corpul nostru chiar nici o particulă radioactivă care poate fi pe termen scurt și mediu să devină UCIGĂTOARE, declanșând boli cu adevărat incurabile.

Neglijarea acestor măsuri minime de auto-protecție, poate fi cauza declanșării evoluției în sistem exploziv a unor tumori sau a multiplelor forme de cancere, atât la copii, la maturi și la vârstnici. Nu este de joacă, pentru că suferința în urma evoluției acestor boli este groaznică (v-o spun din proprie experiență), iar sfârșitul, adică faza letală este foarte chinuitor (și îi mulțumesc lui Dumnezeu că încă nu am ajuns și la acest stadiu)”.