Un ministru, amendat pentru că nu şi-a declarat ceasul de lux. Cazul afectează partidul aflat la putere

Fostul ministru polonez al transporturilor Slawomir Nowak a fost găsit vinovat joi că nu a declarat pe vremea când făcea parte din guvern că era proprietarul unui ceas de lux, judecătorul dispunând plata unei amenzi de 6.000 de dolari, relatează Reuters, citată de Agerpres.

27 nov. 2014, 19:12
Un ministru, amendat pentru că nu şi-a declarat ceasul de lux. Cazul afectează partidul aflat la putere

Verdictul tribunalului din Varşovia ar putea afecta popularitatea partidului la putere Platforma Civică, care va participa anul viitor la alegerile parlamentare, întrucât Nowak este încă în grupul parlamentar al formaţiunii.

Platforma Civică, care doreşte să proiecteze o imagine de probitate, a primit mai puţine voturi decât principalul partid de opoziţie, Lege şi Justiţie în alegerile regionale din noiembrie.

Slawomir Nowak s-a retras anul trecut din funcţia de ministru al transporturilor, după ce procurorii au afirmat că este posibil să fi încălcat legea atunci când nu a declarat un ceas estimat la valoarea de circa 6.000 de dolari.

Citeşte şi Cel mai scump ceas din lume costă 5 milioane de dolari. Vezi câte Dacii ai putea cumpăra

În Polonia, membrii Parlamentului şi miniştrii trebuie să completeze declaraţii de venit şi să declare orice bunuri care au o valoare de peste 10.000 de zloţi (1 dolar = 3,3472 zloţi).

Nowak, odată un aliat apropiat al fostului premier Donald Tusk, viitorul preşedinte al Consiliului European, a părăsit ulterior Platforma Civică, dar face încă parte din grupul parlamentar al formaţiunii, deşi a afirmat la un moment dat că va demisiona.

Instanţa a decis că Nowak a comis o infracţiune prin faptul că a nu a menţionat în mai multe declaraţii de avere faptul că este proprietarul unui ceas Ulysse Nardin, care valorează peste 10.000 de zloţi.

Nowak a negat orice culpă şi are dreptul de a face apel la decizie, menţionează Reuters. Anterior în cursul săptămânii el a afirmat că nu avea nicio intenţie de a ascunde ceva în declaraţia de avere, precizând că a tratat ceasul ca pe ceva din ţinuta sa zilnică.