Un ministru american avertizează: Phenianul pregăteşte un test cu bombă H în Pacific. SUA reacţionează

Ministrul american al apărării, James Mattis, a declarat luni că un test de bombă cu hidrogen în Oceanul Pacific ar fi o "demonstrație șocantă de iresponsabilitate", ca răspuns la amenințările în acest sens venite din partea Phenianului.

25 sept. 2017, 13:45
Un ministru american avertizează: Phenianul pregăteşte un test cu bombă H în Pacific. SUA reacţionează

Un test al bombei H „ar fi o demonstrație șocantă de iresponsabilitate în planul sănătății, al stabilității și al neproliferării”, a declarat presei ministrul american, aflat în drum spre India, unde efectuează o vizită de trei zile.

Avertismentul SUA are loc în contextul escaladării războiului verbal între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-Un cu privire la programul nuclear al regimului de la Phenian și după ce vineri, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, ministrul de externe nord-coreean Ri Yong-ho le-a declarat reporterilor că țara sa ar putea avea în vedere detonarea unei bombe cu hidrogen în afara teritoriului său, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Cutremur în Coreea de Nord, posibil cauzat de un nou test nuclear

Întrebat dacă un astfel de test ar constitui un act de război, șeful Pentagonului a refuzat să răspundă, notează AFP.

Sâmbătă, SUA au trimis avioane de luptă în apropierea coastelor nord-coreene cu scopul de a spori presiunile asupra Phenianului, în încercarea de a-l determina să renunțe la ambițiile sale nucleare și balistice.