Ministru francez, semnal de alarmă: Libra, criptomoneda Facebook, nu e corespunzătoare pentru a fi lansată

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, a subliniat miercuri că Libra, criptomoneda Facebook, nu îndeplineşte cerinţele pentru a putea fi lansată şi a reafirmat faptul că se va opune ca o companie privată să aibă posibilitatea de a crea o monedă echivalentă celor suverane, relatează agenţia EFE.

17 iul. 2019, 13:45
Ministru francez, semnal de alarmă: Libra, criptomoneda Facebook, nu e corespunzătoare pentru a fi lansată

„Nu putem să acceptăm vreo monedă de schimb cu acelaşi tip de puterea ca a celor suverane. Este nevoie de reglementare şi, momentan, Libra nu îndeplineşte cerinţele”, a declarat presei, la începerea reuniunii cu omologii din G-7, Le Maire. El a subliniat că în primul rând este o chestiune de suveranitate.

„Nu se poate converti într-o monedă suverană. Trebuie respectate regulile de luptă împotriva spălării de bani sau a finanţării terorismului, impuse tuturor celorlalte monede”, a precizat acesta.

Ministrul francez consideră că G7 reprezintă „locul şi momentul adecvat” pentru discuţii privind cadrul sau reglementările necesare pentru ca acest instrument de schimb să poată fi luat în considerare.

„Aşa cum a fost propusă, nu îndeplineşte condiţiile pentru a putea fi lansată”, a subliniat oficialul francez.

Facebook şi alte 27 de organizaţii care formează Asociaţia Libra (printre ele Visa, Mastercard, Uber, Lyft, PayPal, eBay, Vodafone şi Spotify) au anunţat în iunie, în mod oficial, crearea unei criptomonede până în 2020, care va fi integrată în WhatsApp şi Messenger.

Totuşi, gigantul tehnologic a anunţat, marţi, că nu o vor lansa până când nu se vor clarifica toate îngrijorările reglementatorilor şi nu vor fi primite aprobările adecvate, ceea ce, a recunoscut el, va presupune „un drum lung”.

Potenţialul imens al acestei criptomonede, ţinând cont de baza reţelei de socializare (2,38 miliarde de utilizatori la nivel mondial), a generat nelinişte în rândul reglementatorilor, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Luni, secretarul american pentru Tezaur, Steven Mnuchin, cu care Le Maire are prevăzută o întâlnire la Chantilly, şi-a exprimat, spre exemplu, „îngrijorarea serioasă”, avertizând asupra posibilului caracter speculativ al criptomonedei şi potenţialei utilizări pentru spălarea de bani.