Un mort şi trei răniţi de tiruri în estul Ucrainei

O persoană a fost ucisă și alte trei rănite sâmbătă în estul rebel prorus al Ucrainei, unde au izbucnit ostilități după mai multe săptămâni de armistițiu respectat aproape complet, au indicat autorități separatiste și ucrainene, potrivit AFP.

10 oct. 2015, 19:12
Un mort şi trei răniţi de tiruri în estul Ucrainei

Acesta este primul incident sângeros de la jumătatea lunii septembrie.Potrivit autorităților rebelilor, tiruri de arme ucrainene au ucis o persoană și rănit o alta la periferia „capitalei” lor Donețk, în apropiere de ruinile aeroportului său, distrus de lupte care au durat câteva luni. Ele au adăugat ulterior la bilanț un al doilea rănit în același cartier.

Armata ucraineană, la rândul ei, a atribuit separatiștilor responsabilitatea și a informat despre un rănit în rândurile sale. „Noi am fost ținta unor tiruri de arme de foc, a unei mitraliere de calibru mare și a unui lansator de grenade” din direcția aeroportului, a indicat un purtător de cuvânt militar Oleksandr Zavtonov.”Noi am ripostat pentru a evacua rănitul cu arme de foc, dar cele interzise prin acordurile de pace nu au fost utilizate”, a continuat el.

De partea rebelă, toate cele trei victime sunt combatanți, a precizat pentru AFP responsabilul separatist Eduard Basurin.

Informațiile despre armele utilizate sunt contradictorii, separatiștii invocând inițial tiruri de tancuri, iar apoi de mortiere.

Misiunea OSCE, ai cărei observatori sunt desfășurați în estul Ucrainei, nu a fost în măsură să comenteze acest incident pentru moment. O echipă de observatori s-a deplasat la locul incidentului pentru a face o „verificare”, a declarat purtătorul de cuvânt al misiunii, Mihail Bociurkiv.

Conflictul din estul Ucrainei, care opune armata ucraineană rebelilor proruși, a făcut peste 8.000 de morți de la declanșarea sa în aprilie 2014, dar după începutul lunii septembrie luptele încetaseră aproape total, în virtutea unui nou armistițiu.

În cadrul procesului de pace, beligeranții au anunțat oficial că au terminat retragerea armelor lor grele de calibru de peste 100 de mm de la linia frontului, dar potrivit OSCE, acestea rămân în unele locuri de ambele tabere.