Un nou carnaj în Mexic în lupta cu traficanţii de droguri: peste 20 de morţi

Cel puțin 23 de persoane au murit în urma unui schimb de focuri între forțele de securitate din Mexic și mai mulți bărbaţi înarmaţi care erau suspectaţi că făceau parte dintr-un cartel de droguri.

14 dec. 2019, 14:11
Un nou carnaj în Mexic în lupta cu traficanţii de droguri: peste 20 de morţi

Incidentul sângeros a avut loc după ce președintele Andrés Manuel López Obrador a respins categoric orice intervenție a Statelor Unite în Mexic, în condițiile în care omologul său american, Donald Trump, a declarat că Washingtonul va considera cartelurile de droguri mexicane drept organizații teroriste.

Autoritățile din Coahuila au informat inițial că forțele de securitate au omorât 14 bărbați înarmați, sâmbătă și dumincă, iar ulterior au rectificat cifra la 17 morţi.

Patru polițiști au fost uciși în același schimb de focuri.

Trupurile neînsuflețite a 2 civili neînarmați ar fi fost, de asemenea, recuperate de la locul incidentului armat. Ei ar fi fost luați ostatici de traficanți, iar ulterior ar fi fost asasinați de aceștia.

Un nou cartel, desprins din gruparea Zetas

Incidentul sîngeros a avut loc în nordul Mexicului, în apropiere de frontiera cu SUA, iar schimbul de focuri ar fi durat 24 de ore. Schimbul de focuri au  început sâmbătă, când poliţişti locali au reperat mai multe vehicule ocupate de persoane înarmate până în dinți, care circulau prin oraşul Villa Union. Polițiștii au cerut atunci armatei să intervină. Imediat au izbucnit schimburi de focuri în mai multe puncte din oraş, care este situat la circa 60 de kilometri de frontiera cu SUA şi care, conform autorităţilor, era „foarte liniştit” şi ferit de violenţele legate de traficul de droguri.

Guvernatorul din Coahuila a atribuit acest atac cartelului Noreste, creat în statul vecin Tamaulipas în urma unei sciziuni a grupării criminale violente Zetas.

Aceste ciocniri violente se petrec la un an de la venirea la putere a preşedintelui de stânga Andres Manuel Lopez Obrador.