Un nou cutremur devastator, oamenii au ieşit panicaţi pe străzi. Se aşteaptă şi alte replici

Salvatorii încearcă să recupereze, marţi, zeci de persoane rămase captive într-o clădire prăbuşită cu o zi înainte în Manila în timpul unui cutremur puternic care a lăsat în urmă cel puţin 11 morţi, potrivit unui nou bilanţ citat de AFP.

23 apr. 2019, 06:16
Un nou cutremur devastator, oamenii au ieşit panicaţi pe străzi. Se aşteaptă şi alte replici

Un seism cu magnitudinea 6,5 grade s-a produs marţi în insula Samar din Filipine, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), potrivit Reuters, informează Agerpres.

Până la această oră, nu au fost raportate persoane rănite şi nici pagube materiale. Salvatorii încearcă să recupereze, marţi, zeci de persoane rămase captive într-o clădire prăbuşită cu o zi înainte în Manila în timpul unui cutremur puternic care a lăsat în urmă cel puţin 11 morţi, potrivit unui nou bilanţ citat de AFP.

Cutremur în judeţul Buzău

Bilanţul anterior, anunţat luni seară, indica cinci decese în urma seismului a cărui magnitudine a fost evaluată la 6,3 de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

În urma cutremurului, clădirile din Manila s-au clătinat, provocând scene de panică, iar pe Aeroportul Internaţional Clark – aeroport secundar al capitalei – situat în zona unei vechi baze militare americane, au fost înregistrate pagube materiale importante.

Seismul, cel mai puternic din ultimii ani care a afectat capitala, s-a produs la ora 17:11 (09:11 GMT), la o adâncime de 40 kilometri. Epicentrul său a fost în Castillejos, provincia Zambales, la aproximativ 100 kilometri nord-vest de Manila.

În provincia vecină, Pampanga, s-au înregistrat cele mai importante pagube materiale. Tot aici au murit 11 persoane, potrivit autorităţilor filipineze.

Alte zeci de persoane au fost rănite în arhipelag, inclusiv în Manila, îndeosebi în urma căderii unor resturi şi obiecte.

Bilanţul s-ar putea agrava, echipe de salvatori fiind desfăşurate în zonă pentru a evalua daunele, în special în aşezările izolate, rămase fără energie electrică şi mijloace de comunicaţie.

O cursă contra cronometru este în desfăşurare în Porac, pe insula Luzon, la aproximativ 100 de kilometri nord-vest de Manila, unde salvatorii intervin cu utilaje şi ciocane pneumatice pentru a îndepărta rămăşiţele unei clădiri cu patru etaje care s-a prăbuşit şi în care ar putea fi blocaţi treizeci de oameni.

„Auzim cel puţin o persoană care este încă în viaţă”, a declarat jurnaliştilor Lilia Pineda, guvernatorul oraşului Pampanga. ”Această persoană este prinsă sub plăci de beton”, a adăugat ea.

Mai multe biserici vechi de secole au fost, de asemenea, afectate de seism, acestea fiind vizitate în ultimele zile, în timpul slujbelor de Paşte, de numeroşi credincioşi din arhipelagul în care 80% dintre locuitori sunt catolici.

Pe zgârie-norii din Manila au putut fi observate fisuri în urma cutremurului, notează AFP.

Filipine se află în regiunea activă seismic a ”Inelului de Foc al Pacificului”, o zonă în formă de potcoavă care mărgineşte Oceanul Pacific şi pe care se află numeroşi vulcani şi falii.

Seismul cu cel mai mare număr de victime din arhipelag s-a produs în 1976, provocând moartea a mii de persoane, până la 8.000, potrivit anumitor estimări.