Un nou dosar penal pentru Alina Bica. Ca şef DIICOT, i-ar fi favorizat pe Adriean Videanu şi pe Ovidiu Tender

Procurorii au cerut un nou aviz de la CSM pentru arestarea preventivă a Alinei Bica într-un alt dosar penal, transmite România TV.

30 ian. 2015, 06:57
Un nou dosar penal pentru Alina Bica. Ca şef DIICOT, i-ar fi favorizat pe Adriean Videanu şi pe Ovidiu Tender

Fosta şefă a DIICOT este acuzată de favorizarea infractorului. La data de 24 septembrie 2013, procurorul de caz a dispus punerea de sechestru asupra a 80 de acţiuni deţinute de către Adriean Videanu la o firmă, însă Bica a dispus apoi ridicarea sechestrului, deşi această măsură putea fi luată doar de un judecător. „Astfel, a facilitat inculpatului Videanu Adriean, reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat. În acel dosar, inculpatul Videanu Adriean este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 USD şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale”, se arată într-un comunicat al DNA.

În al doilea rând, Alina Bica este suspectată de faptul că ar fi încercat să-l scape pe Ovidiu Tender de închisoare. „În cursul anului 2013, inculpata Bica Alina Mihaela, după preluarea funcţiei de procuror şef al DIICOT, în urmărirea intereselor unui inculpat, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenţie”, susţin procurorii anticorupţie.

Ca răsplată, Alina Bica ar fi primit beneficii financiare, iar Tender l-a angajat pe Ionuţ Mihăilescu, fostul consilier al lui Bica, la o firmă de-a sa, calitate în care Mihăilescu a primit diverse sume de bani.

Potrivit anchetatorilor, Alina Bica ar fi primit mită de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat în dosarul Carom, întocmit chiar de fosta şefă a DIICOT.

Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihăilescu şi judecătorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat în sensul formulării unei apărări favorabile în dosarul Carom.

În acest scop, omul de afaceri i-a dat lui Mihăilescu documente din dosar, pe care acesta să le consulte împreună cu Bica. În schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihăilescu şi Bica un teren, fostul ofiţer de Poliţie judiciară primind şi bani pe card. În cele din urmă, în decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani şi patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă.

În dosarul disjuns din cel al despăgubirilor pentru un teren supraevaluat, Alina Bica este cercetată şi pentru că ar fi luat mită 3,5 milioane de euro de la Ioan Niculae, prin intermediul lui Liviu Dragnea, ca să intervină în soluţionarea dosarului deschis de DIICOT pe numele omului de afaceri, fostei şefe a DIICOT fiindu-i promisă şi funcţia de procuror general.