Un nou eşec pentru DNA. Fostul şef al Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, ACHITAT DEFINITIV

Victorie definitivă a fostului şef al Poliţiei Rutiere Lucian Diniţă. Acesta a fost achitat, definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar în care era acuzat de DNA de trafic de influenţă, pentru că ar fi primit de la un om de afaceri produse alimentare (un miel, doi curcani şi 5 kg de păstrăv).

04 feb. 2019, 12:09
Un nou eşec pentru DNA. Fostul şef al Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, ACHITAT DEFINITIV

În acelaşi dosar au fost achitaţi şi omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, dar şi Maricel Ilie, fost vicepreşedinte şi membru în Comitetul Executiv Regional al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Secţia Română – Regiunea 1 Bucureşti, conform Agerpres

Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul DNA şi a menţinut decizia de achitare dată în mai 2018 de către instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti.

În iunie 2015, Lucian Diniţă a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi primit de la un om de afaceri produse alimentare (un miel, doi curcani şi 5 kg de păstrăv), pentru a interveni în favoarea acestuia în vederea redobândirii unui permis de conducere.

Alături de Lucian Diniţă (comisar şef de poliţie, director al Direcţiei Poliţiei Rutiere din cadrul IGPR, la data comiterii faptelor), au fost trimişi în judecată Gheorghe Deaconeasa şi Maricel Ilie.

Procurorii susţineau că, la data de 22 septembrie 2011, urmare a săvârşirii unei contravenţii la regimul circulaţiei, faţă de Gheorghe Deaconeasa s-a dispus sancţionarea, precum şi suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile.

Ulterior, în condiţiile respingerii în mod irevocabil a plângerii contravenţionale, la data de 21 martie 2012, Gheorghe Deaconeasa ar fi predat permisul de conducere Serviciului Rutier Vâlcea, fiindu-i eliberată o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

Din acest moment, potrivit dispoziţiilor legale, a început să curgă termenul de 90 de zile pentru care iniţial s-a dispus măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce.

În aceste împrejurări, Gheorghe Deaconeasa a iniţiat demersuri în vederea redobândirii dreptului de a conduce autovehicule şi, implicit, a permisului de conducere, într-un termen mai scurt decât 90 de zile.

Astfel, prin intermediul şi cu sprijinul lui Maricel Ilie, omul de afaceri a luat legătura şi s-a întâlnit la sediul Direcţiei Poliţiei Rutiere din municipiul Bucureşti cu Lucian Diniţă.

DNA arăta că, în urma întâlnirii şi a discuţiilor purtate între cei trei, atât la acel moment, cât şi în perioada următoare, au fost iniţiate demersuri concrete pentru realizarea scopului urmărit – redobândirea dreptului de a conduce autovehicule mai înainte de perioada de 90 de zile stabilită ca măsură complementară iniţial.

În acest sens, urmau să fie valorificate dispoziţiile legale care, printre altele, prevedeau posibilitatea reducerii perioadei de suspendare la minim 30 de zile în urma promovării testului pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Concret, Lucian Diniţă, prevalându-se de influenţa pe care, din perspectiva funcţiei deţinute, o avea asupra conducătorilor serviciilor rutiere din ţară, a realizat demersurile efective la nivelul Serviciului Rutier Vâlcea, serviciu implicat în procedura de dispunere a reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule.

Ulterior, în data de 19 aprilie 2012, Deaconeasa s-a prezentat la Serviciul Rutier Vâlcea, unde a susţinut testul pentru verificarea cunoştinţelor în vederea reducerii perioadei de suspendare, pe care l-a promovat.

În consecinţă, pe 21 aprilie 2012, Serviciul Rutier Vâlcea i-a restituit lui Deaconeasa permisul de conducere. Pentru „ajutorul” acordat, Lucian Diniţă ar fi primit de la omul de afaceri produse alimentare în valoare de peste 672 lei: un miel, doi curcani şi 5 kg de păstrăv.