Un nou front de luptă pe harta lumii. India vinde rachete supersonice BrahMos inamicilor Chinei

Există de mult timp un dezechilibru strategic între India și China: forțele chineze de la graniță sunt relativ aproape de inima Indiei, la doar 600 km de capitala New Dehli, în timp ce Beijingul este la adăpost de o potenţială ameninţare indiană, la 4.000 km depărare de regiunea de frontieră disputată, Ladakh.
Daniel Spătaru
02 feb. 2022, 23:04
Un nou front de luptă pe harta lumii. India vinde rachete supersonice BrahMos inamicilor Chinei

Oficialii indieni își fac griji în prezent că forţa navală a Chinei, în continuă expansiune, va avea nave și baze în Oceanul Indian, deși navele indiene nu patrulează în Marea Chinei de Sud.

Deci, cum poate India să remedieze această asimetrie strategică? Menținerea unei prezențe militare indiene la granița Pacificului cu China ar fi dificilă din punct de vedere diplomatic și costisitoare din punct de vedere economic. Dar ceea ce poate face India este să mențină China în dezechilibru, furnizând arme vecinilor Chinei, mulți dintre ei se înarmându-se ca răspuns la creșterea militară a Beijingului și la politica externă din ce în ce mai beligerantă. China face deja acest lucru, furnizând arme și ajutor tehnic – inclusiv rachete balistice, avioane de luptă și tancuri – rivalului Indiei, Pakistan.

Luna trecută, Filipine a semnat un contract cu India pentru achiziționarea BrahMos, o rachetă supersonică antinavă dezvoltată în comun de Rusia și India. În cadrul acordului de 375 de milioane de dolari, Regimentul de Apărare de Coastă al Marinei din Filipine va primi trei baterii BrahMos, care au de obicei câte trei lansatoare, plus diverse vehicule de sprijin. Bazat pe racheta rusă P-800 Oniks, BrahMos are o viteză de 2,8 Mach și o rază de acțiune de 298 km, deși India a testat recent un model cu rază extinsă de acțiune de 450 km. Pe lângă misiunile de apărare de coastă, India a testat variante Brahmos pentru atacuri terestre, lansate din aer și de pe nave și submarine.

Citeşte şi India se teme de un atac armat al Chinei, după ce guvernul de la Beijing a masat trupe la graniţa celor două tări

Pentru Filipine, ţară cu peste 110 milioane de locuitori, acordul este o șansă de a achiziționa o rachetă avansată care poate apăra atât apele filipineze, cât și să ofere cât  putere pentru a susține pretențiile Manilei în Marea Chinei de Sud, bogată în petrol și minerale, care este disputată de mai multe națiuni, inclusiv China, Vietnam și Indonezia. Deși trei baterii de rachete nu reprezintă o amenințare de moarte pentru marina chineză, ele pot cel puțin impune un cost oricărei încercări chineze de a ocupa insulele disputate, cum ar fi Scarborough Shoal.

Cu toate acestea, adevăratul câștigător al înțelegerii BrahMos este India. În timp ce India este al doilea cel mai mare importator de arme din lume, ea ocupă doar locul 24 la exporturile globale de arme, după națiunile mici precum Africa de Sud, Canada și Elveția. Guvernul indian a promis că va exporta arme în valvare de 5 miliarde de dolari până în 2025, în creștere explozivă față de cele 151 de milioane de dolari din 2020.

Citeşte şi China se pregăteşte de război. Preşedintele le cere militarilor să fie gata de luptă şi suplimentează cheltuielile armatei cu aproape 7%

Nu este surprinzător că mass-media și industria de apărare din India au salutat acordul cu Filipine. Ziarul Indian Express a descris-o ca fiind „un impuls major pentru speranțele Indiei de a deveni un exportator de platforme de apărare”. La rândul său Atul Dinkar Rane, șeful producătorului de rachete BrahMos Aerospace, a declarat că acordul de export „deschide porțile tuturor echipamentelor de apărare” fabricate în India, în momentul de faţă purtându-se discuții pentru a vinde BrahMos şi în Vietnam și Indonezia.

Mass-media indiană se îngrijorează că exporturile BrahMos ar putea fi blocate de Legea privind Contracararea Adversarilor Americii prin Sancțiuni (CAATSA), care impune sancțiuni companiilor rusești de apărare. BrahMos este un joint venture între firmele rusești de apărare și Organizația de Cercetare și Dezvoltare pentru Apărare din India (DRDO).

În timp ce BrahMos este fabricat în India – o nouă fabrică din Lucknow va construi 80 până la 100 de rachete pe an – producția depinde de componentele rusești, cum ar fi motorul ramjet și detectoarele de radar. „Rusia furnizează aproximativ 65% din componentele pentru rachetele BrahMos de 3,9 tone”, potrivit site-ului The Wire . „Părțile au rezolvat recent problemele de lungă durată cu privire la drepturile de proprietate intelectuală a sistemelor de rachete, făcându-le eligibile pentru export. Dar niciuna dintre părți nu pare să fi luat în considerare CAATSA”.

Rămâne de văzut dacă Washingtonul va pune în pericol relațiile indo-americane cu privire la BrahMos. Nu numai că India devine un aliat cheie al SUA împotriva Chinei, dar America înlocuiește din ce în ce mai mult Rusia ca furnizor de arme pentru India, inclusiv cu înzestrarea de nave de patrulare maritimă P-8 Poseidon și elicoptere de atac AH-64 Apache, scrie Michael Peck, într-un material publicat pe site-ul 19fortyfive.com.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa