Un nou partid eurosceptic se formează în Germania

"Noi credem că Angela Merkel greşeşte atunci când spune că nu există «o alternativă»" la planurile de salvare a unor parteneri aflaţi în dificultate, a declarat Konrad Adam, un fost jurnalist la ziarele conservatoare Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) şi Die Welt, care a participat la crearea Partidului "Alternativa pentru Germania".

12 mart. 2013, 10:06
Un nou partid eurosceptic se formează în Germania

Un nou partid eurosceptic a organizat luni seara, cu şase luni înaintea alegerilor legislative din Germania, prima sa reuniune publică, mizând pe nemulţumirea a numeroşi germani faţă de planurile de salvare ale zonei euro, relatează AFP, citat de Mediafax.

Mulţi dintre fondatorii formaţiunii s-au succedat pe scenă, într-o sală polivalentă, la Oberursel, un cartier şic din Francfurt (vest), în faţa a aproximativ 1.200 de persoane – inclusiv numeroşi jurnalişti -, susţinând discursuri împotriva zonei euro, punctate de ropote de aplauze.

„Noi credem că Angela Merkel greşeşte atunci când spune că nu există «o alternativă»” la planurile de salvare a unor parteneri aflaţi în dificultate, a declarat Konrad Adam, un fost jurnalist la ziarele conservatoare Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) şi Die Welt, care a participat la crearea Partidului „Alternativa pentru Germania”.

„Noi vrem ca fiecare ţară care nu mai vrea sau nu mai poate să rămână în (zona) euro să aibă posibilitatea să iasă din aceasta”, a subliniat el.

În opinia fondatorilor mişcării, în cadrul căreia profesorii de economie, emeriţi sau nu, sunt suprareprezentaţi, factorul declanşator a fost primul plan european de salvare a Greciei, în mai 2010, care a încălcat clauza „no bail out” din Tratatele europene ce stipulează că fiecare stat este responsabil de datoria sa.

„Elitele noastre încearcă să sacralizeze euro”, a apreciat Alexander Gauland, alt fondator, un fost secretar de stat regional şi eseist. „Aceasta este o tentativă de depăşire care nu funcţionează nici politic şi nici economic”, a subliniat el, acoperit de un ropot de aplauze.

„Alternativa pentru Germania”, care urmează să se formeze în cadrul unui Congres, luna viitoare, la Berlin, vrea să se organizeze rapid, pentru a fi în măsură să participe la alegerile legislative din septembrie şi să perturbe calea lui Merkel, care este, pentru moment, principala favorită la succesiunea sa.

Potrivit unui sondaj publicat luni de săptămânalul Focus, unul din patru germani îşi poate imagina că poate vota cu un partid care promovează ieşirea Germaniei din zona euro.