Un nou record în domeniul imobiliar: cartierul bucureștean în care vor fi vândute apartamente la foc automat în 2023

Deși românii sărăcesc din ce în ce mai mult, dezvoltatorii imobiliari continuă lucrările pe șantiere, pentru ridicarea blocurilor de locuințe. În București se lucrează la foc automat. Vor fi gata nu mai puțin de 19.000 de apartamente și case care-și vor aștepta proprietarii. 

14 mart. 2023, 18:34
Un nou record în domeniul imobiliar: cartierul bucureștean în care vor fi vândute apartamente la foc automat în 2023

Până la finalul anului vor fi livrate aproape 20.000 de locuințe, mai puține față de anul trecut, cu aproximativ 11%, potrivit experților în imobiliare. Cea mai mare mobilizare este în zona de nord a Capitalei, informează raportul „România Residential Market Genome”, realizat de SVN România.

Alte peste 8.000 de case și apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare și ar urma să fie finalizate în 2024 și 2025, în funcție de respectarea graficelor de construire dar și de ritmul de recepție al unităților rezidențiale finalizate.

„Oferta de locuințe noi se restrânge, atât ca urmare a noului context macroeconomic cât și a regimului urbanistic dificil, însă scăderea nu este atât de semnificativă pe cât ne-am fi așteptat.

Considerăm că dobânzile vor atinge un platou în curând – deja cele de pe segmentul ROBOR sunt cu peste 1% mai reduse față de vârful din toamnă – iar în analizarea rezultatelor de tranzacții, care sunt în scădere, trebuie să avem în vedere că vânzările de case și apartamente din București și împrejurimi au crescut cu peste 56% în ultimii trei ani, față de nivelul pre-pandemic, potrivit statisticilor oficiale”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

 

Câte locuințe de lux vor fi vândute în 2023

 

Pentru zona de nord a Bucureștiului, 2023 va atrage cel mai mare număr de locuințe care ar putea fi livrate. Nordul Capitalei va pune la dispoziția publicului aproximativ o treime din oferta imobiliară a Bucureștiului, după ani de zile în care zona de vest a dominat, din acest punct de vedere.

22% dintre locuințe vor fi ridicate în nord, 17,5% din livrări vor fi în zona de vest, iar 15,6% în sud.

54% dintre locuințele care vor fi gata în 2023 vor viza segmentul mass market, iar 41% segmentul middle market. Segmentul premium, deci de lux, va înregistra 4,4%, adică aproximativ 800 de locuinte.