Un nou scandal în sănătate. Spitalul Bagdasar-Arseni, acuzat de mama unei tinere care a murit după o operaţie de hernie

La aproape un an și jumătate de la ”Colectiv”, conducerea de la Bagdasar-Arseni este acuzată de pacienți că ascunde în continuare infecțiile. Iar când se explică, șefii spitalului comunică alte cifre și cazuri de infecții nosocomiale decât a obținut ziarul de la DSP. Acest scandal a izbucnit după ce o tânără de doar 36 de ani a murit în spital după o operaţie de hernie cervicală. Mama fetei spune că Georgiana a luat din spital două bacterii.

02 mart. 2017, 17:38

O tânără de 36 de ani a murit infectată cu doua bacterii după o operaţie de hernie cervicală.Fata a ajuns pe 7 decembrie 2016 la Spitalul Bagdasar-Arseni, împreună cu mama sa. După intervenția chirugicală, Georgiana nu a mai putut mișca piciorul stâng şi a a acuzat dureri mari de cap. „Georgiana spune tot timpul: Se întâmplă ceva în capul meu. E ceva în capul meu? Medicii nu înțeleg de ce o doare”, scria mama fetei într-un jurnal.

Pe 7 decembrie, la o zi după prima operație, urmează a doua intervenție chirurgicală, tot aici, la „Bagdasar-Arseni”. „Mi se comunică apariția pe RMN a unui hematom postoperator și mi se spune că trebuie operată din nou”, povesteste mama.

Potrivit tolo.ro, pe 8 decembrie 2016, mama vede sânge în lichidul cefalo-rahidian. „În toată această perioadă, Georgiana e întoarsă cu cearceaful de către infirmiere, din două în două ore, din cauza faptului că e paralizată și are dureri foarte mari”, scrie Viorica în jurnal.

Zilele se petrec una pe alta și starea Georgianei nu se îmbunătățește.

„În jurul datei de 20-21 decembrie, Georgiana începe să tușească, tuse seacă, și să respire greu. În următoarele zile tusea devine plină cu secreții și, din zi în zi, starea ei respiratorie se agravează”.

Disperată, pe 27 decembrie, mama anunță personalul din spital că, dacă nu îi dau atenție fetei, cheamă SMURD. „Georgiana se sufocă. Îi anunț că sun la 112 și se uită la mine ca la o nebună. „Cum să sunați la SMURD din spital?”, îmi zic ele. „Pentru că nu vedeți că e din ce în ce mai rău și nu poate respira!”, le spun eu.

Ultimele ore mici ale lui 2016 o găsesc pe Georgiana la terapie intensivă, sedată cu Haloperidol.

Pe 7 ianuarie 2017, exact la o lună de la operație, mamei i se spune că au venit rezultatele analizelor de la „Victor Babeș”. Fata ei este infectată cu bacteria Clostridium difficile, însă spitalul nu confirmă însă contaminarea cu Stafilococul auriu, despre care vorbește Viorica Maxim.

Pe 13 ianuarie 2017, fata din Brașov este operată a treia oară. „Îmi aduc la cunoștință că starea Georgianei este foarte gravă datorită acumulării de lichide în abdomen, singura soluție fiind operația de ocluzie intestinală”, scria mama in jurnal, potrivit tolo.ro.

Se întunecă. „Medicul anestezist ne comunică că starea este foarte gravă, toate organele sunt în șoc septic și probabilitatea de a nu trece perioada critică de 72 de ore este foarte mare”.

Dar medicii izbutesc și Georgiana supraviețuiește. Începe să fie hrănită cu mucilagiu cu orez și supă de morcovi. „Însă medicii anesteziști au întrerupt-o, deoarece medicul epidemiolog ne zice că alimentele din intestin sunt factor favorizant pentru dezvoltarea bacteriei Clostridium”, scrie Viorica în jurnal.

Miercuri, 25 ianuarie, mama tresare. „Îmi spun că e nevoie să-i facă un CT la cap. Că este în comă și este suspectată de o afecțiune la creier. După CT aflăm că are o sângerare masivă în cutia craniană”. „Le spun că sângerarea la cap s-a produs încă din prima zi a intervenției chirurgicale pentru hernie”.

Fata a intrat din nou în operație. A patra intervenție. Doctorii fac tot ce pot. Georgiana Maxim moare joi, 26 ianuarie 2017.

Apar diferențe între ce comunică Bagdasar-Arseni și ce comunică DSP.

Spitalul Bagdasar-Arseni susține că în ultimele 3 luni, decembrie, ianuarie, februarie, au fost depistate 10 cazuri de infecții, cu două bacterii. Direcția de Sănătate Publică București, conform raportărilor făcute de Spital, comunică 9 pacienți cu 5 bacterii.

Nu este prima dată când în sângele pacienţilor trataţi la spitalului Bagdasar-Arseni apar infecţii nosocomiale. Anul trecut, pilotul Marin Cojocaru a fost tratat la această unitate spitalicească, iar la scurt timp în sângele său au apărut două bacterii. Doctorii au susţinut insă că bărbatul le-a luat din apa murdară a lacului în care a căzut. Din fericire însă Ministerul Sănătăţii a intervenit la timp, iar acesta a scăpat cu viaţa după ce a fost tratat în alt spital.