Un nou tip de impozit forfetar apare din 2017

Din 2017, în legislaţia fiscală românească va fi introdus un nou tip de impozit, potrivit unui proiect de act normativ adoptat marţi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, şi care, pentru a intra în vigoare, mai are nevoie doar de promulgarea prin decret prezidenţial. Mai exact, este vorba despre fostul impozit forfetar, care se va aplica anumitor categorii de firme, indiferent de cifra de afaceri anuală sau numărul de salariaţi.

30 iun. 2016, 07:47
Un nou tip de impozit forfetar apare din 2017

Proiectul de lege privind impozitul specific unor activităţi a fost adoptat la mijlocul lunii februarie de Senat, iar marţi a primit votul decisiv al Camerei Deputaţilor, ceea ce înseamnă că, pentru a se aplica, documentul mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui Klaus Iohannis.

Concret, proiectul de act normativ reglementează impozitul specific anual, adică impozitul datorat de contribuabilii care au anumite domenii de activitate.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2017, noul sistem de impozitare, pe care autorităţile au încercat în repetate rânduri să-l introducă în legislaţia autohtonă, se va aplica firmelor româneşti care desfăşoară activităţi în sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică, inclusiv microîntreprinderilor.

Notă: În forma adoptată de senatori, propunerea legislativă stabilea că noile prevederi nu se vor aplica şi microîntreprinderilor, întrucât acestea beneficiază deja, în baza prevederilor noului Cod fiscal, de anumite facilităţi (detalii despre regimul fiscal al microîntreprinderilor în 2016 găsiţi aici). Totuşi, această exceptare a fost eliminată din cuprinsul documentului care va merge acum la promulgare, impozitul special urmând să se aplice hotelurilor, barurilor sau restaurantelor indiferent de mărimea cifrei de afaceri sau numărul de salariaţi.

Aşadar, vor fi obligaţi la plata impozitului specific acei contribuabili care, la finalul anului în curs, vor avea înscrisă în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:

5510 – ,,Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”;
5520 – ,,Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”;
5530 – ,,Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”;
5590 – ,,Alte servicii de cazare”;
5610 – ,,Restaurante”;
5621 – ,,Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”;
5629 – ,,Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”;
5630 – ,,Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Prin urmare, toate companiile care au cel puţin unul dintre cele opt coduri CAEN amintite, indiferent de cuantumul cifrei de afaceri, ponderea veniturilor obţinute sau numărul de angajaţi vor plăti, de anul viitor, impozitul specific, cu o singură condiţie: să nu se afle în stare de lichidare, aceasta fiind de altfel una dintre puţinele condiţii prevăzute în forma adoptată de senatori şi păstrată şi în forma finală a documentului, adoptată marţi de deputaţi.

Citeşte mai mult pe avocatnet.ro