Un nou tip de vouchere pentru victimele violențelor. Suma se virează în doar câteva zile și depășește 10.000 de lei

Românii care au ajuns victimele unor violențe vor primi, potrivit Ministerului Justiției, vouchere din partea statului.

18 feb. 2023, 19:17
Un nou tip de vouchere pentru victimele violențelor. Suma se virează în doar câteva zile și depășește 10.000 de lei
Un nou tip de vouchere pentru victimele abuzurilor

Ministerul Justiției a anunțat că persoanele care au devenit victime ale unor violențe vor primi vouchere cu bani. Proiectul de lege arată că sumele vor depăși valoarea de 10.000 de lei, iar perioada de așteptare de la solicitare și până la momentul în care banii le vor fi virați va fi una scurtă.

Ce valoare au noile vouchere

Victimele violențelor vor primi sume de bani care să le asigure nevoile critice, precum cheltuielile de transport, cheltuieli medicale, de hrană și de uz personal, până când obțin compensații financiare în instanță.

Citește și: Vouchere 2023. O familie poate încasa 7 tipuri de ajutoare, se poate ajunge la 10.000 de lei pe card

Suma acestor vouchere este de 15.000 de lei, bani pe care trebuie să îi folosească pentru a-și asigura toate nevoile personale. Banii sunt virați în maxim 3 zile, respectiv 72 de ore, de când a fost depusă cererea. Proiecrul de lege se află încă în dezbatere publică, dar reprezintă o speranță pentru cei afalți în situații dificile.

„Noutatea pe care o aduce acest proiect reprezintă un avams care poate fi acordat în limita a cinci salarii minime care poate fi folosit pentru a acoperi cheltuieli de hrană, transport, medicale, igienă, uz personal”, a declarat avocatul Gabriel Ursu, potrivit Antena 3 CNN.

Citește și: Noi ajutoare de 4.300 lei de la stat pentru milioane de români. Când intră pe carduri primele vouchere pentru alimente din 2023

Proiectul de lege are ca scop accelerarea unui proces care poate dura și până la câțiva ani. Victimele pot primi banii doar după un proces penal, iar aceste vouchere ar scurta timpul de așteptare. Persoanele trebuie să facă ceree în acest sens, iar ulterior un ONG sau instituțiile publice vor estima printr-un referat suma de care are nevoie persoana respectivă. După ce referatul ajunge la comisia finanțatoare, instanța va accepta sau nu cererea.