Un nou vaccin folosit în România din aprilie. Prospectul vaccinului Johnson&Johnson. Ce reacţii adverse pot apărea

Un nou vaccin anti-COVID va fi introdus în România. Este vorba despre vaccinului Johnson&Johnson. În acest context, autorităţile au anunţat cum funcționează vaccinul nou autorizat dezvoltat de Johnson&Johnson, ce eficacitate are, ce informații există despre protecție, ce reacții adverse au fost observate în studiile clinice şi ce contraindicații are.

17 mart. 2021, 12:47
Un nou vaccin folosit în România din aprilie. Prospectul vaccinului Johnson&Johnson. Ce reacţii adverse pot apărea

Comisia Europeană a acordat autorizație de introducere pe piață condiționată (AIC) pentru vaccinul împotriva COVID-19 creat de Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen ale Johnson & Johnson, acesta fiind al patrulea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE.

Vaccinul produs de Johnson&Johnson va fi disponibil şi în România. Vezi aici prospectul vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Janssen Pharmaceutica NV, partea a Johnson&Johnson.

Vaccinul Johnson&Johnson necesită administrarea unei singure doze şi se bazează pe proteine care dau imunitate, prin intermediul unui virus de răceală obişnuită, atenuat, la fel ca serul produs de AstraZeneca.

Citeşte şi: Bilanţ vaccinare 12 martie 2021. Aproape 50.000 de români s-au imunizat în plin scandal legat de AstraZeneca

Vaccinul Johnson&Johnson are o eficienţă constatată este de 67%, la două săptămâni după injectare, şi este recomandat celor cu vârsta de peste 18 ani.

Citeşte şi: Când ajunge vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson în România. Comisia Europeană a autorizat serul în UE

Ca şi în cazul altor vaccinuri, serul produs de Johnson&Johnson poate avea şi reacţii adverse. Potrivit studiilor, cea mai frecventă reacție adversă locală raportată a fost durerea la nivelul locului de injectare. Cele mai frecvente reacții adverse sistemice au fost cefalee, oboseală, mialgie și greață. Pirexia (definită ca temperatura corpului ≥38,0°C) a fost observată la 9% dintre participanți. Majoritatea reacțiilor adverse a apărut în decurs de 1–2 zile de la
vaccinare și reacțiile adverse au avut intensitate ușoară până la moderată și durată scurtă (1–2 zile).

Denumirea comercială a vaccinului este Janssen, după unitatea J & J care îl produce. Vaccinul Johnson & Johnson este al patrulea aprobat de EMA pentru prevenirea COVID-19, după cele comercializate de Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford şi Moderna.


loading...
Partenerii noștri