Un nou vaccin împotriva virusului papilloma uman va oferi o protecție mai bună

O echipă de oameni de știință austrieci a realizat un nou vaccin împotriva virusului papilloma uman (HPV), capabil să ofere o mai bună protecție împotriva infecțiilor, conform unui material publicat de Xinhua.

28 feb. 2014, 12:19
Un nou vaccin împotriva virusului papilloma uman va oferi o protecție mai bună

Cel mai eficient vaccin de până oferă o protecție de 70% împotriva cancerelor cervicale și respectiv de 90% față de verucile genitale provocate de HPV. Cercetători de la Clinica de Dermatologie din cadrul Vienna General Hospital (AKH) susțin că au obținut un vaccin mai bun, scrie Agerpres.

„Acum putem demonstra că am obținut, în urma unor experimente realizate pe șoareci și iepuri, o protecție solidă împotriva a 20 de variante ale virusului HPV care durează până la 2 ani după vaccinare„, conform coordonatorului acestui studiu, Reinhard Kirnbauer.

Reinhard Kirnbauer are o bogată experiență în domeniul studiilor privind vaccinurile anti-HPV. Aceste vaccinuri sunt bazate pe generarea unor corpusculi asemănători din punct de vedere genetic corpurilor virale, care sunt injectați alături de un adjuvant imunostimulator, pentru ca organismul să creeze anticorpii necesari luptei împotriva acestui virus.

Capsida L2 din compoziția vaccinului (capsida este învelișul de natură proteică al virusurilor, cu rol protector și de fixare pe celulele sensibile) produce un răspuns imunitar mai slab decât capsida L1, dar are o acoperire mult mai largă. Ei au reușit să sintetizeze corpusculi pseudo-virali cu capsida L1, dar cu o inserție din capsida L2 și apoi au adăugat substanța adjuvantă, imunostimulatoare pentru a produce noul vaccin.

Experimentele realizate pe animale au avut rezultate excelente, noul vaccin oferind protecție extinsă împotriva corpurilor virale care provoacă afecțiuni oncologice, imunizând organismul împotriva tulpinilor HPV care provoacă veruci genitale sau ale pielii dar și împotriva carcinomului cu celule scuamoase.

În etapa următoare, echipa de medici austrieci va trece la testarea acestui nou vaccin pe voluntari umani.

În prezent, o companie farmaceutică testează un alt vaccin împotriva virusului papilloma care este eficient în cazul a 9 tipuri de tulpini virale. Vaccinul la care lucrează echipa austriacă oferă protecție față de acțiunea a 20 de tulpini virale HPV.