Un nou val de praf saharian deasupra României.
„În perioada 25 – 27 mai, circulația aerului se va realiza la început din sector sudic, apoi din sud-est, astfel că va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei și implicit deasupra României”, a transmis ANM.
Potrivit meteorologilor, depunerile de praf vor putea fi observate în Dobrogea și estul Moldovei, în intervalele în care va ploua.
Comunicat_praf_saharian_25_mai_2025
Potop peste România, şuvoaie şi torente în mai multe judeţe. ANM anunţă vijelii cu forţă de tornadă şi grindină în orele următoare
Până miercuri dimineaţa, în jumătatea de est a ţării va ploua însemnat cantitativ şi se vor acumula local 40…50 l/mp şi pe arii restrânse peste 60…90 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări în Moldova, jumătatea de est a Munteniei, Dobrogea şi vestul Olteniei, cu viteze la rafală în general de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă de peste 80…90 km/h. Vremea va fi rece, chiar deosebit de rece, în special duminică şi luni şi cu precădere în Moldova, Muntenia, Transilvania şi Dobrogea, astfel încât temperaturile maxime vor fi, în general, între 13 şi 21 de grade.
Perioade cu ploi vor fi până la finalul săptămânii, în cea mai mare parte a ţării. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza informaţiile în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat, duminică dimineaţă, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă, ca urmare a actualizării avertizărilor meteorologice de COD GALBEN şi COD PORTOCALIU şi transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (A.N.M) dar şi a avertizării hidrologice realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A). La şedintă au participat şi reprezentanti ai DSU. Specialiştii au transmmis că se impune o monitorizare sporită a situaţiei, mai ales că în Estul ţării precipitaţiile vor fi însemnate, vor fi cantităţi mari de apă, vântul se va intensifica şi vremea se va răci în continuare.
”Ca urmare a analizării datelor hidrometeorologice, specialiştii de la ANM şi INHGA au decis extinderea avertizărilor. Având în vedere cantităţile de precipitaţii căzute până acum, dar şi a celor prognozate, se impune o monitorizare sporită a situaţiei, mai ales că în Estul ţării precipitaţiile vor fi însemnate, vor fi cantităţi mari de apă, vântul se va intensifica şi vremea se va răci în continuare. Pe baza datelor avute de hidrologi există un grad mai ridicat de producere a fenomenelor hidro periculoase pe râurile din judeţele Vaslui si Galaţi”, arată ministrul Mediului, Mircea Fechet.