Un ofiţer respectabil depune o mărturie periculoasă pentru Trump. Are legătură cu posibila destituire a preşedintelui

Un consilier de la Casa Albă - ofiţer decorat pentru faptele sale de arme - a depus o mărturie stânjenitoare pentru Donald Trump într-o audiere în Congres, unde aleşii democraţi au prezentat cadrul formal pe care intenţionează să-l urmeze în urma anchetei deschise în vederea destituirii preşedintelui american.

30 oct. 2019, 09:33

Locotenent-colonelul Alexander Vindman a fost audiat – cu uşile închise – de către aleşi care încearcă să stabilească dacă Donald Trump a abuzat de puterea sa cerând Ucrainei să ancheteze cu privire la unul dintre potenţialii săi rivali democraţi în alegerile prezidenţiale din 2020, informează news.ro.

Director însărcinat cu Afaceri Europene în Consiliului Secutităţii Naţionale (NSC), Vindman este primul martor audiat care a ascultat convorbirea la telefon de la 25 iulie, în cursul căreia Trump i-a cerut omologului său ucrainean Volodimir Zelenski ”să se aplece” asupra fostului vicepreşedinte Joe Biden şi afacerile fiului acestuia, Hunter Biden, în Ucraina.  Vindman şi-a exprimat rapid îngrijorările principalului avocat al NSC, le-a spus el parlamentarilor, potrivit declaraţiei sale preliminare, făcută publică înaintea audierii. El urma să revină asupra unei reuniuni de la 10 iulie între oficiali americani şi ucraineni la Casa Albă.

Potrivit consilierului, ambasadorul american la Uniunea Europeană (UE) Gordon Sondland a condiţionat, atunci, organizarea unei întâlniri între cei doi preşedinţi de deschiderea unei anchete la Kiev cu privire la familia Biden. Alexander Vindman, care s-a prezentat în Congres în uniforma de ofiţer, este un fost combatant în Războiul din Irak, un gaj al respectului în Statele Unite, potrrivit news.ro.

Denunţând acuzaţii ”fabricate” şi ”putrede”, magnatul în domeniul imobiliar a atacat-o din nou pe conducătoarea demoraţilor în Congres, Nancy Pelosi – ”febrila” – care, apreciază el, îşi conduce partidul la înfrângere în 2020. În urmă cu cinci săptămâni, Pelosi a decis să iniţieze exploziva procedură de destituire, după publicarea uei transcrieri a convorbirii telefonice între Trump şi Zelenski.

Joi, Camera Reprezentanţilor, în care opoziţia democrată este majoritară, urmează să se pronunţe prin vot, pentru prima oară în sesiune plenară, în vederea oficializării anchetei şi să autorizeze audieri publice. Acesta urmează să fie ocazia să se afle dacă aleşii ies din în rând ambele tabere, informează news.ro.

Rezoluţia, care urmează să fie supusă la vot, prevede să se acorde mijloace preşedintelui de a se apăra, cu condiţia ca acesta să coopereze în anchetă. Preşedinţia a refuzat până acum să coopereze în anchetă, pe care a numit-o ca fiind o ”vânătoare de vrăjitoare” şi le-a impus membrilor administraţiei să nu dea curs convocărilor Congresului, potrivit news.ro.

Încălcând aceste consemne, nouă oficiali de rang înalt au fost audiaţi cu uşile închise.