Un ofiţer superior din forţele speciale a fost ucis

Un ofiţer superior din cadrul forţelor speciale israeliene şi şase palestinieni au fost ucişi în schimburi de tiruri între militari israelieni şi combatanţi din cadrul mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, o situaţie care ameninţă să reaprindă tensiunile, în urma încheirii recente a unui acord care urma să contribuie la restabilirea calmului.

12 nov. 2018, 09:46
Un ofiţer superior din forţele speciale a fost ucis

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis imediat să-şi întrerupă vizita la Paris, unde s-a dus să asiste la comemorarea centenarului armistiţiului Primului Război Mondial. ”În lumina incidentelor din sud, premierul a decis să-şi întrerupă vizita la Paris şi să revină în această (duminică) seara în Israel”, au anunţat serviciile sale într-un comunicat. Netanyahu urma să fie primit luni de preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit news.ro.

La Ierusalim, într-un comunicat difiuzat în noaptea de duminică spre luni, armata a anunţat că ”un ofiţer din cadrul forţelor speciale a fost ucis, iar alt ofiţer a fost rănit uşor”. În comunicat se precizează că ofiţerul ucis avea gradul de ”lt. col.” (locotenent-colonel) şi a fost identificat doar prin iniţiala ”M”.

Brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa militară a Hamas, au anunţat duminică, anterior, că era vorba despre o operaţiune a forţelor speciale israeliene, care au încercat să se infiltreze la est de Khan Yunes, în sudul enclavei, la bordul unui vehicul civil. Surse din cadrul securităţii palestiniene au anunţat ulterior că armata israeliană a efectuat atacuri aeriene în sector. Iniţial, armata israeliană a anunţat, într-un comunicat succint, un schimb de tiruri, informează news.ro

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, a dat asigurări atunci că toţi militarii israelieni implicaţi în operaţiune s-au întors în Israel.

Potrivit armatei israeliene, în urma unor schimburi de tiruri, ”17 obuze au fost trase din Fâşia Gaza către Israel. Trei au fost interceptate de sistemul de interceptare antirachetă, a anunţat aceeaşi sursă, fără să furnizeze alte detalii. Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, şase palestinieni au fost ucişi, potrivit news.ro.

Aceste schimburi de tiruri au loc în contextul în care situaţia în Fâşia Gaza părea să se stabilizeze, după luni de confruntări sângeroase între palestinieni şi militari israelieni, în apropierea barierei israeliene de securitate care izolează enclava de teritoriul israelian.

Autorităţile israeliene au autroizat Qatarul să trimită 15 milioane de dolari, în vederea plătirii salariilor funcţionarilor din Fâşia Gaza.