Un om de afaceri din România, DENUNŢĂTOR în dosarul FRAUDELOR BANCARE

Omul de afaceri Valentin Nedelcu este cel care a făcut denunţ la DIICOT în dosarul privind fraudele bancare de 85 de milioane de euro, el fiind cel care le-a arătat indicat anchetatorilor persoanele şi mecanismele prin care au fost obţinuţi ilegal bani, informează MEDIAFAX. În dosarul fraudelor bancare apar atât nume de politicieni, cât şi influenţi oameni de afaceri din Bucureşti. Alături de ei, la audierile de joi au ajuns şi o judecătoare, dar şi şapte directori de bancă.

13 dec. 2012, 13:56
Un om de afaceri din România, DENUNŢĂTOR în dosarul FRAUDELOR BANCARE

Valentin Nedelcu, fostul soţ al artistei Manuela Fedorca, a fost arestat câteva luni în 2011. Potrivit unor surse citate de Mediafax, Nedelcu este cel care a făcut denunţul la DIICOT în dosarul fraudelor bancare în valoare de 85 de milioane de euro, nominalizând persoane, între care şi directori ai unor bănci, şi explicându-le anchetatorilor DIICOT toate dedesubturile mecanismului de fraudare folosit de aceştia.

În 11 octombrie, Nedelcu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost deferit justiţiei pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat. Decizia în acest caz nu este definitivă, iar dosarul se află în prezent în faţa judecătorii apelurilor la Curtea de Apel Bucureşti.

Valentin Nedelcu este şi cel care l-a denunţat, în 2004, pe fostul directorul general în Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei (MAA) Gheorghe Reman Domocoş, precum şi fosta conducere a MAA, deferită justiţiei în final, pentru corupţie.

Nedelcu este aceeaşi persoană care, în urmă cu zece ani, ar fi dat anumite sume ce ar fi ajuns la fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, pentru favorizarea obţinerii unor credite avantajoase şi a unor prime de export la comercializarea unor produse agricole. Mureşan a fost condamnat definitiv, anul acesta, la şapte ani de detenţie.

90 de oameni de afaceri vor fi duse la DIICOT joi pentru audieri în dosarul fraudelor bancare. Prejudiciul cauzat de reţeaua bancherilor se ridică la 85 de milioane de euro.

Cu ajutorul mai multor funcţionari din bănci, reţeaua împrumuta mari sume de bani fără acoperire. Potrivit România TV, printre oamenii de afaceri duşi la audieri se numără Marius Locic şi fraţii Vasile şi Dumitru Creştin.

În dosarul fraudelor apare şi numele iubitei primarului Marian Vanghelie, deputatul Oana Niculescu Mizil. Potrivit România TV, Oana Mizil ar fi luat un credit de 1,5 milioane de euro din care nu a plătit până acum nici o tranşă.

De asemenea, potrivit Mediafax, Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi şi responsabili ATE Bank sunt cercetaţi de DIICOT în cazul fraudelor bancare.

Potrivit sursei citate mai sus, în această afacere sunt implicaţi şi patru notari, unul dintre aceştia fiind soţia lui Damian Drăghici, Paula Rosenberg. Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.