Un om de ştiinţă ungar returnează Steaua României. Care este MOTIVUL

Sylvester Vizi, un cunoscut om de ştiinţă ungar şi fost şef al Academiei Ungare de Ştiinţe, returnează statului român decoraţia Steaua României, după ce preşedintele Klaus Iohannis a decis să îi retragă decoraţia episcopului Laszlo Tokes, relatează Hungary Today.

22 mart. 2016, 07:16
Un om de ştiinţă ungar returnează Steaua României. Care este MOTIVUL

Vizi, care este în prezent preşedintele Fundaţiei Prietenii Ungariei, a precizat că l-a informat pe ambasadorul român în Ungaria în legătură cu decizia sa, într-o scrisoare în care îşi exprimă regretul faţă de hotărârea Bucureştiului în privinţa lui Tokes, scrie news.ro.

Omul de ştiinţă a subliniat rolul lui Tokes în Revoluţia din 1989, care a dus la îndepărtarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu. Subliniind faptul că mediile academice de la Budapesta au relaţii excelente cu cele de la Bucureşti, el a avertizat că decizia României sugerează să spiritul dictatorului este, într-un fel sau altul, reabilitat în ţară.

Vizi, neurolog, armacolog şi profesor universitar, a primit Ordinul Steaua României în grad de ofiţer de la fostul preşedinte Traian Băsescu în anul 2006, pentru realizările sale ştiinţifice.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în 4 martie, decretul privind retragerea Ordinului „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes.