Un oraș cu rădăcinile sufocate: criza spațiului verde în București

Pe timp de vară, Bucureștiul se transformă într-o insulă de căldură urbană, un oraș greu de respirat. Senzația de sufocare e o realitate fizică, cauzată de o boală cronică a Capitalei: deficitul acut de spațiu verde. În ciuda aparențelor – parcuri vechi, copaci sporadici și câteva oaze urbane – Capitala rămâne în urma orașelor europene în ceea ce privește verdele public.
Filip Stan
30 iun. 2025, 19:34
Un oraș cu rădăcinile sufocate: criza spațiului verde în București

Mirajul cifrelor oficiale și realitatea din teren

Conform recomandărilor Uniunii Europene, un oraș sănătos ar trebui să ofere locuitorilor săi cel puțin 26 de metri pătrați de spațiu verde public. Organizația Mondială a Sănătății este și mai generoasă, propunând un standard de 50 mp/locuitor. Bucureștiul real, cel al cartierelor dense și al străzilor fără copaci, oferă, în cel mai optimist caz, între 7 și 10 metri pătrați.

Cum se ajunge atunci la cifrele oficiale, care indică uneori peste 20 mp/locuitor? Printr-o contabilitate „creativă”. Aceste rapoarte cosmetizate includ în calcul suprafețe de care cetățeanul de rând nu beneficiază real, cum sunt pădurile de la marginea orașului, concret, cazul Pădurii Băneasa care face din Sectorul 1 doar pe hârtie un sector verde, suprafața reală de spațiu verde fiind considerabil sub alte sectoare. Această realitate este perpetuată de nefinalizarea și nerespectarea Registrului Spațiilor Verzi, un instrument administrativ esențial, cerut prin Legea 24/2007, dar care a rămas, în mare parte, un proiect neterminat.

Cum a ajuns Capitala să se asfixieze?

Criza actuală este rezultatul direct al deceniilor de dezvoltare haotică și de o lipsă a investițiilor în spațiile verzi de calitate. Începând cu anii 2000, numeroase terenuri care funcționau ca oaze de verdeață au fost retrocedate și apoi au ieșit din circuitul public, fiind vândute dezvoltatorilor. Mai mult, cu un oraș în continuă dezvoltare, presiunea spațiilor de locuit a contribuit la diminuarea suprafețelor de spațiu verde.

Și, poate cel mai important aspect, lipsa de viziune administrativă: În absența unui plan urbanistic general (PUG) actualizat și respectat, și fără o strategie dedicată extinderii rețelei de spații verzi, deciziile au fost lăsate la voia întâmplării sau a inițiativelor izolate – sectorul 3 comunică plantări de peste 10.000 de copaci în fiecare an. Rezultatul? Cartiere-dormitor întregi, precum Prelungirea Ghencea, Militari Residence sau zone ca Popești-Leordeni, fără parcuri în apropiere, fără spații verzi.

Există și exemple pozitive în Capitală

Și totuși, în acest peisaj arid, există dovezi că se poate. În 2020, în Sectorul 3, a fost inaugurat primul și cel mai mare parc de după Revoluție construit în București – Parcul Teilor, un spațiu de 7 hectare creat de la zero, cu lac, alei și zone de recreere, dând un motiv și altor administrații să urmeze exemplu. A urmat Sectorul 4, care e construit Parcul Tudor Arghezi, de aproximativ 4 Ha, și Sectorul 6, cu Parcul Liniei, cu aproape 3,5 hectare de spațiu verde.

Strategii pentru un oraș care respiră

Parcul Teilor, Parcul Tudor Arghezi și Parcul Liniei nu pot rezolva singure deficitul cronic al Bucureștiului. Ele trebuie să devină însă catalizatori pentru o strategie coerentă și finanțată corespunzător la nivelul întregii Capitale. Un plan viabil ar trebui să includă:

1. Finalizarea registrului spațiilor verzi: Pentru a avea o imagine clară și onestă a situației și pentru a proteja legal terenurile existente.
2. Parcuri „de buzunar”: Pe lângă parcuri mari, orașul are nevoie de o rețea de micro-spații verzi („pocket parks”), create prin reamenajarea unor terenuri virane sau a unor parcări de suprafață ineficiente.
3. Conversia zonelor industriale abandonate: Identificarea și transformarea fostelor platforme industriale în parcuri și zone de agrement
4. Protejarea și extinderea aliniamentelor stradale: Fiecare copac matur este un aparat de aer condiționat natural. Plantările masive și protejarea copacilor existenți sunt esențiale pentru combaterea insulei de căldură.
5. Înverzirea clădirilor: Încurajarea, inclusiv prin facilități fiscale, a proiectelor care includ acoperișuri verzi sau fațade vegetale, contribuind la un microclimat mai bun.

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Câţi bani a luat David Popovici pentru cele trei medalii câștigate la Europenele U23? Suma este dezamăgitoare!
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Decizia anului pentru Elena Udrea. Se întâmplă astăzi, 1 iulie
Playtech.ro
Cine oferă cel mai ieftin curent? Lista furnizorilor cu prețuri sub 1,5 lei/KWh, valabilă în 2025
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
„Are demisia mea pe masă”. Ministrul Daniel David a cerut să nu fie daţi afară oameni din educaţie şi cercetare
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
O mâncare ideală pentru sezonul cald. Nu îți va ajunge doar o porție!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Tsunami de caniculă în toată România. Pe ce dată revin temperaturile la normal, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Se taie din banii de pensie. Pensionarii achită până la 400 de lei către stat. Anunț de la Casa Națională de Pensii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor