Un oraş din Bulgaria interzice vălul islamic. Măsura e fără precedent în sud-estul Europei

Orașul bulgar Pazardjik a interzis miercuri portul vălului integral în locuri publice, măsură inedită în Bulgaria, pe care această municipalitate din sudul țării o justifică prin ascensiunea pe plan local a salafismului.

27 apr. 2016, 16:49
Un oraş din Bulgaria interzice vălul islamic. Măsura e fără precedent în sud-estul Europei

Necunoscut în Bulgaria în urmă cu puțină vreme, niqab-ul s-a răspândit în decurs de trei ani în cartierul romilor din acest oraș de 70.000 de locuitori, fieful imamului autoproclamat Ahmed Moussa, judecat din februarie pentru propagandă islamistă radicală.

Cu 39 de voturi „pentru” și 2 „împotrivă”, consiliul municipal a decretat miercuri o interdicție asupra portului în locuri publice a unor veșminte și accesorii care acoperă fața și împiedică identificarea persoanei. Nerespectarea noii interdicții este pasibilă de o amendă cuprinsă între 300 și 1.000 de leva (150-500 de euro).

Bulgaria, majoritar ortodoxă, numără în prezent circa 13% de musulmani, în principal proveniți din minoritățile turcă și romă. Vălul integral nu a fost niciodată purtat înainte de recenta ascensiune a predicatorilor salafiți.

Ahmed Moussa și 13 dintre apropiații săi sunt judecați din februarie la Pazarddjik, pentru propagandă în favoarea organizației Stat Islamic (SI) și sprijin logistic acordat jihadiștilor europeni care pleacă în Orientul Mijlociu. Moussa a fost deja condamnat în două rânduri pentru derive islamiste.

Având drept punct de plecare orașul Pazardjik, fenomenul portului de văl integral s-a răspândit în ghetourile romilor din alte trei orașe din sud-estul Bulgariei.

O formațiune naționalistă, Frontul Patriotic, care susține guvernul de centru-dreapta de la Sofia, a prezentat recent o propunere de lege ce interzice portul vălului integral la scară națională, sub pedeapsa unor amenzi serioase și a privării de ajutoare sociale. De asemenea, persoanele care incită la portul de niqab riscă până la 3 ani de închisoare, conform acestei propuneri.