Un oraş din vremuri biblice, descoperit pe coasta Mării Galileii FOTO

Un oraş cu o vechime de peste 2000 de ani a fost descoperit în zona de coastă de nord-vest a Mării Galileii, în valea Ginosar din Israel, în apropiere de un alt oraş străvechi denumit Magdala, locul de origine al Mariei Magdalena (Maria din Magdala).

18 sept. 2013, 12:48
Un oraş din vremuri biblice, descoperit pe coasta Mării Galileii FOTO

Acest vechi oraş ar putea fi Dalmanutha (sau Dalmanoutha), oraş descris în Evanghelia după Marcu drept locul spre care a navigat Iisus după ce a săvârşit miracolul hrănirii a peste 4.000 de oameni prin înmulţirea a câtorva peşti şi pâini, conform lui Ken Dark de la Universitatea britanică Reading, cercetătorul a cărui echipă a realizat descoperirea cu ocazia unei inspecţii arheologice, informează Agerpres.

Dovezile adunate de această echipă arheologică indică faptul că acest oraş era unul prosper în Antichitate. „Vesela din sticlă şi amforele descoperite atestă bunăstarea locului”, susţine Dark într-un articol publicat în cea mai recentă ediţie a jurnalului Palestine Exploration Quarterly. „Greutăţile şi ancorele din piatră, alături de accesul la plajele din apropiere pe care pot fi acostate cu uşurinţă bărci, precum şi descoperirea unei ambarcaţiuni din secolul I, toate indică existenţa unei comunităţi pescăreşti prospere”, a mai adăugat el.

Vestigiile arhitecturale şi fragmentele ceramice descoperite sugerează convieţuirea paşnică în acest oraş a iudeilor monoteişti cu practicanţii unei alte religii politeiste.

Pe câmpurile dintre oraşul modern Migdal şi mare, în locul unde se afla acest vechi oraş, au fost descoperite sute de piese ceramice ce datează din secolele II î.Hr până în secolul V d.Hr., în perioada de glorie a Imperiului Bizantin. Aceste dovezi istorice indică faptul că acest oraş a supravieţuit multe secole la rând.

Printre dovezile arheologice descoperite se numără şi o serie de fragmente de coloane antice în stil corintian, dar şi un altar păgân folosit în ritualuri de adepţii unei religii politeiste.

O faimoasă barcă descoperită în anticul oraş, FOTO: Wikimedia