Un pacient cu arsuri grave nu a putut pleca în străinătate din cauza documentelor traduse greşit

Situație critică pentru un tânăr de 20 de ani cu arsuri grave pe 70% din suprafața corpului. Bărbatul așteaptă de două zile să fie transferat în străinătate pentru a fi salvat, însă procedurile s-au blocat deocamdată în hârtii.

05 ian. 2020, 13:07
Un pacient cu arsuri grave nu a putut pleca în străinătate din cauza documentelor traduse greşit

Pacientul va fi transferat, luni dimineața, la Spitalul AKH din Viena. Va fi dus în Austria cu un avion militar și va fi însoțit de o echipă SMURD din Capitală, a spus, pentru Mediafax, șeful DSU, Raed Arafat.

„Va fi transferat luni dimineață la AKH Viena, pentru că azi nu îl poate primi nici spitalul din Austria și nici cel din Belgia. Va pleca cu o aeronavă militară și va fi însoțit de un echipaj SMURD București”, a explicat Arafat.

Un spital din Belgia a acceptat să-l primească, însă un document medical tradus incorect îl ține blocat la Spitalul Universitar din Capitală.

Tânărul a suferit arsuri grave şi politraumatisme după ce s-a electrocutat.

Iniţila, transferul său la un spital din Belgia a fost refuzat iniţial  întrucât în documentele traduse din română în engleză starea lui de sănătate era prezentată ca fiind şi mai gravă.

Documentele medicale vor fi refăcute şi retrimise la clinica din Belgia.

Nelu Tătar, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat la Digi24 că medicii de la centrul de arşi din Bruxelles încă analizezaă cazul.

„Aseară am avizat transferul în străinătate. Discuțiile sunt cu centrul de arși din Bruxelles, care fiind un caz de politraumă, încă analizează acceptul. Suntem în discuții și cu AKH din Viena. Acceptul nostru pentru transferul în străinătate este dat. Mai rămâne se obținem acceputul uneia dintre cele două clinici”, a spus secretarul de stat.

Anul trecut, supravieţuitorii incendiului din Clubul Colectiv au vorbit cu Sorina Pintea, ministru al Sănătăţii la acea vreme, în legătură cu simplificarea procedurilor de transfer a marilor arşi. Un act normativ în acest sens nu a mai fost publicat în Monitorul Oficial.

Mihai Grecea, unul dintre supraviețuitorii incendiului din Colectiv, spune că pacientul nu a putut fi transferat din cauza birocrației.

„Deși anul trecut am ajuns cu Ministerul Sănătății, după un an de parlamentări, la un acord și a fost elaborat un mecanism de transferare în străinătate a pacienților cu arsuri grave care nu pot fi tratați în România, ordinul de ministru, aprobat de Sorina Pintea, nu a mai fost publicat niciodată în Monitorul Oficial pentru că nu a avut și restul de semnături de pe traseul de avizare. A picat guvernul, a picat și OMS-ul, adică n-a mai apucat să fie dat. Suntem exact în situația de la Colectiv în privința transferurilor arșilor. Totul e în pixul ministrului bolii și al secretarilor săi de stat”, a afirmat Grecea.

Potrivit acestuia, pacientul ar fi trebuit transferat de la început în străinătate: „Spitalul din Belgia a înţeles ceva greşit din traduceri – traducerile ar fi trebuit făcute la centrul operaţional, de specialişti, nu de rude”.