Un pădurar din judeţul Neamţ, agresat de mai multe persoane care i-au furat arma şi l-au ameninţat cu moartea

Un angajat al Romsilva din judeţul Neamţ a fost agresat de mai multe persoane, în timpul unei acţiuni de observare a faunei şi de verificare a punctelor de monitorizare. Bărbatului i-a fost furată arma de serviciu, o carabină, cu care unul dintre agresori l-a ameninţat cu moartea, dar a reuşit să fugă şi să sune la 112. Agresiunea a avut loc la câteva zile după ce un pădurar de la Ocolul Silvic Paşcani a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori.

17 sept. 2019, 15:14
Un pădurar din judeţul Neamţ, agresat de mai multe persoane care i-au furat arma şi l-au ameninţat cu moartea

Potrivit reprezentanţilor Romsilva, un maistru de vânătoare de la Ocolul Silvic Borca din cadrul Direcţiei Silvice Neamţ a fost oprit, duminică seara, în jurul orei 20:00, pe un drum forestier, de către un grup de peste zece persoane, fiind agresat şi fiindu-i furată arma de serviciu.

„Unul dintre agresori a îndreptat arma spre angajatul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, ameninţându-l cu moartea. Mihai B. a fost urmărit de grupul de agresori, dar a reuşit să se refugieze în pădurea alăturată şi a apelat numărul de urgenţă 112, când a intrat în aria de acoperire a reţelei de telefonie mobilă”, arată Romsilva, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Ulterior, arma, o carabină, a fost predată la Postul de Poliţie al oraşului Frasin, în judeţul Suceava.

Această agresiune a avut loc la câteva zile după ce un alt angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Paşcani, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori.

„Este al doilea caz de agresiune asupra unui angajat al Romsilva în doar câteva zile. Îi vom oferi colegului nostru tot sprijinul şi îi dorim să se recupereze cât mai repede. Săptămâna trecută am pierdut un coleg de la Direcţia Silvică Iaşi, care a fost ucis în timp ce asigura paza pădurii. Vă asigur că în aceste momente dificile, tot corpul silvic este unit şi vom asigura integritatea fondului forestier cu acelaşi profesionalism”, afirmă directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

Potrivit acestuia, atacurile permanente asupra întregului personal silvic făcut de unele organizaţii cu alte interese au condus la un val de violenţe asupra profesioniştilor care apără pădurea.

„Fac un apel la opinia publică să se delimiteze de atacurile concertate împotriva personalului silvic ca un întreg. Ca director general îmi declar toleranţă zero şi voi lua măsuri ori de câte ori un salariat nu-şi va îndeplini corespunzător atribuţiile de serviciu. Dar este păcat să blamăm întregul corp silvic pentru unele accidente întâmplate în activitatea noastră”, spune Mihăilescu.

În ultimii cinci ani şi jumătate, la nivelul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva s-au înregistrat 178 de cazuri de agresiune la adresa personalului silvic, urmare a întăririi măsurilor de prevenire şi combatere a tăierilor ilegale, precum şi a procesului de preluare în pază a unor păduri aflate în alte forme de proprietate, care nu aveau asigurate servicii silvice.

În numeroase cazuri, din cauza rănilor grave provocate de agresori, au fost necesare perioade de spitalizare pentru personalul Romsilva agresat.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează circa 3.136.000 de hectare de fond forestier proprietatea publică a statului şi asigură servicii silvice pentru alte circa 1.126.000 de hectare de fond forestier aflat în alte forme de proprietate.


loading...