Un pasager care a încercat să folosească un test PCR falsificat, pe un aeroport, a primit un an de închisoare!

Un bărbat, care a încercat să plece de pe Zavantem Airport, din capitala belgiană, cu un test PCR falsificat, a primit un an de închisoare.

23 iun. 2021, 18:44
Un pasager care a încercat să folosească un test PCR falsificat, pe un aeroport, a primit un an de închisoare!

Un pasager care a încercat să folosească un test PCR falsificat face închisoare. Decizia tribunalului Penal din Bruxelles este luată în premieră, informează miercuri presa locală citată de EFE.

Un pasager care a încercat să folosească un test PCR falsificat, pe un aeroport, a primit un an de închisoare!

Este prima sentinţă de acest tip, de când autorităţile belgiene au anunţat în aprilie că vor sancţiona foarte strict astfel de infracţiuni, potrivit ziarului De Standaard. Între 19 aprilie şi 11 iunie, 576 de persoane au fost depistate cu teste PCR falsificate pe aeroportul din Bruxelles.

Belgia permite călătoriile în străinătate, inclusiv cele neesenţiale, din 19 aprilie. Totuşi, călătorii trebuie să completeze Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF). Pentru a combate abuzurile, Bruxelles Fiscalité a publicat directivele ce trebuie aplicate persoanelor care falsifică aceste formulare, sau certificatele pentru testele PCR.

Noile reglementări prevăd ca persoanele care fac uz de acte false să fie citate imediat în faţa tribunalului penal sau să accepte un acord extrajudiciar în valoare de 750 de euro.

Bărbatul condamnat marţi, care se prezentase pe aeroport cu un test PCR negativ falsificat de un prieten, a refuzat acordul extrajudiciar şi nici nu s-a prezentat în faţa tribunalului.

Prin urmare, tribunalul a decis să-i aplice o pedeapsă exemplară, deoarece comportamentul său a fost „nu doar antisocial, ci şi a pus vieţi în potenţial pericol”, scrie Agerpres.

O analiză a Consiliului Concurenţei arată că preţul mediu al unui test RT-PCR pentru detectarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 este de 322 lei. În ceea ce priveşte testele rapide antigen, acestea pot fi achiziţionate online pentru autotestare sau pot fi efectuate într-o clinică medicală, scrie News.

În mediul online, sunt comercializate diverse tipuri de teste antigenice rapide, preţul acestora oscilând în funcţie de mai mulţi factori, cum sunt numărul de teste ambalate într-o cutie, modul în care se recoltează proba, compania producătoare.

În funcţie de platforma online de pe care se achiziţionează, un test rapid cu recoltare din salivă costă între 30 lei şi 59 lei, iar pentru o trusă care conţine 5 teste preţul variază de la 119 lei la 238 lei.

Citeşte şi: Revoltător! O femeie din Iași, nevoită să-și facă aproape zilnic un test PCR pentru a-și vizita mama bolnavă într-o clinică privată. „Nu a fost atât cheltuiala materială, cât a fost zbuciumul sufletesc”