Un pescador s-a scufundat în Marea Neagră. Trei membri ai echipajului, găsiți morți. Garda de Coastă îi caută pe ceilalți doi

Un pescador românesc dispărut pe Marea Neagră s-a scufundat în zona Gura Portiței. Cel puțin trei pescari au fost găsiți morți.

17 mai 2021, 15:53
Un pescador s-a scufundat în Marea Neagră. Trei membri ai echipajului, găsiți morți. Garda de Coastă îi caută pe ceilalți doi

UPDATE

: Directorul Autorităţii Navale Române (ANR), Cosmin Dumitrache, a declarat, în legătură cu pescadorul scufundat, că nava trage după ea o plasă cu o anumită încărcătură, iar dacă manevra nu este făcută corect duce la răsturnarea ambarcaţiunii. El a precizat că ultimul contact cu pescadorul a fost duminică, la ora 18.30. Dumitrache a afirmat că nimeni nu ştie deocamdată motivul pentru care pescadorul s-a scufundat.

Directorul Autorităţii Navale Române, Cosmin Dumitrache, a declarat luni, că pescadorul Sea Shark 1, dispărut în Marea Neagră, a avut ultimul contact cu autorităţile duminică, la ora 18.30.

El a afirmat că nu ştie nimeni de ce s-a scufundat nava.

„Nu ştie nimeni. Nu avem nicio dată probabilă cu locul unde s-a scufundat nava. Presupunem că a fost un incident în urma traulării, dar nu ştiu, doar presupuneri. Nava traulează, trage o plasă după ea, cu o anumită încărcătură, şi dacă nu este traulată corect, dacă manevra nu este corectă, poate duce la răsturnarea ambarcaţiunii”, a explicat directorul ANR.

El a menţionat că nu ştie unde se deplasa pescadorul, deoarece aceste tipuri de nave nu au monitorizare asupra lor.

„Nu avem de unde să ştim aceste informaţii pentru că aceste nave nu au monitorizare asupra lor. Nu a dat nimeni niciun semnal SOS, de alertă”, a transmis directorul ANR.

El a afirmat că în acest caz a fost întocmit un dosar penal in rem.

UPDATE: Potrivit autorităţilor, dispariţia pescadorului a fost semnalată de un amic al unui membru de echipaj. Acesta a urmărit poziţia pescadorului din Marea Neagră cu ajutorul unui program de pe internet, iar la un moment dat a observat că acesta a dispărut de pe radar. El a sunat luni dimineaţa la 112, iar apelul a fost transmis către Centrul Maritim de Coordonare din cadrul Autorităţii Navale Române, această instituţie fiind cea care se ocupă de această operaţiune.

În acel moment a fost anunţată şi Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, care a trimis o navă de căutare în zona unde se presupune că ar fi dispărut pescadorul şi anume Gura Portiţie. Ulterior, ARSVOM a mai trimis încă o navă în zonă pentru căutări.

Un pescador românesc dispărut pe Marea Neagră s-a scufundat în zona Gura Portiței. Cel puțin trei pescari au fost găsiți morți.

Două persoane decedate au fost scoase de valuri la mal în zona Gura Portiţiei, iar cea de-a treia a fost adusă la mal în zona plajei Vadu. La bord se aflau cinci oameni.

Potrivit autorităţilor, în jurul orei 10:56 au fost anunţaţi că ar fi gasit pe mal, în zona Gura Portiţei, o persoană decedată, confirmată ca fiind din echipajul pescadorului.

Garda de Coastă a declanşat o acţiune de căutare a celorlalți doi membri ai echipajului. La această acțiune participă o ambarcaţiune ARSVOM, o ambarcaţiune a Gărzii de Coastă, un elicopter cu scafandri, un avion de căutare-salvare din Bulgaria, un elicopter de căutare-salvare.

Pescadorul Shark 1 a plecat, în această dimineaţă, din Portul Midia, iar la scurt timp după plecare s-a pierdut legătura cu membrii echipajului.