Un polițist și un militar, morți după ce s-au vaccinat cu AstraZeneca. Procurorii italieni au deschis dosare pentru omor

Italia suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca, din cauza efectelor adverse. Agenția Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți.

11 mart. 2021, 20:10
Un polițist și un militar, morți după ce s-au vaccinat cu AstraZeneca. Procurorii italieni au deschis dosare pentru omor

AstraZeneca este tot mai contestat în Europa. Stefano Paternò, un subofițer în vârstă de doar 43 de ani al Marinei, originar din Corleone, rezident în Augusta, a murit joi dimineață în urma unui stop cardiac la domiciliul său, la o zi după ce a primit prima doză a vaccinului AstraZeneca.

Se pare că serul administrat lui Stefano făcea parte din lotul despre care AIFA, Agenția Italiană a Medicamentului, crede că ar fi vinovat de o serie de efecte adverse grave.

Valeriu Gheorghiţă: „România nu a primit doze din lotul AstraZeneca care ridică suspciuni în UE”
Un procuror-șef a deschis un dosar de cercetare în acest caz, fiind audiat tot personalul medical al spitalului militar care s-a ocupat de inoculare. Acuzația este de omor, iar procurorul a dispus, de asemenea, sechestru asupra dozelor de vaccin existente în respectiva unitate medicală, potrivit cotidianului italian Il Messaggero, citat de Gazeta Românească.  

Agenția Italiană a Medicamentului decis, ca măsură de precauție, să interzică utilizarea lotului suspect pe întreg teritoriul național și își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare, acolo unde este necesar, și în strânsă coordonare cu Agenția Europeană a Medicamentului.

Deocamdată, nu a fost stabilită nicio legătură de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente.

Și în Catania un procuror a deschis dosar pentru omor cu privire la moartea suspectă a unui polițist în vârstă de 50 de ani, agent al echipei mobile din Catania, care a murit în urmă cu 12 zile după vaccinare.
Polițistului i s-a administrat o doză din același lot AstraZeneca. Ancheta a fost deschisă pe baza informațiilor din presă.

Vaccinarea cu serul AstraZeneca, supendată pe rând în nouă țări europene
După ce s-au raportat mai multe adverse grave în legătură cu administrarea dozelor dintr-un anumit lot al vaccinului AstraZeneca, Agenţia italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul naţional, ca măsură de precauție.

Totuși, până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între administrarea vaccinului şi aceste efecte adverse, anunță sursa citată.

Bilanţ vaccinare 11 martie 2021. Alţi 50.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca care ridică suspiciuni la nivel european. El a precizat că a fost vorba despre 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în 17 state. Gheorghiţă a anunţat că încă nu este foarte clar dacă mai multe state au oprit definitiv vaccinarea cu serul AstraZeneca sau doar cu dozele din lotul respectiv, o întâlnire pe această temă având loc în prezent.