Un portret nud al premierului canadian Stephen Harper provoacă stupoare

Pictura în ulei realizată de artista Margareth Sutherland se vrea, probabil, a fi o replică modernă politico-masculină a celebrului tablou al pictorului Edouard Manet, din 1863, "Olympia". Premierul canadian este înfăţişat stând pe un divan, gol-goluţ, într-o poziţie asemănătoare cu cea a "Olympiei", fiind înconjurat de "supuşi".

19 mai 2012, 13:21

Tabloul a fost intitulat „Împăratul Haute Couture” şi a provocat cel puţin consternare în oraşul unde locuieşte în prezent pictoriţa, Kingston (Ontario), unde a fost prezentat cu ocazia unei expoziţii de artă anuale, Kingston Arts Council, găzduită la începutul acestei luni în sediul unei mari biblioteci, scrie presa canadiană. 

Premierul Stephen Harper, care este, de altfel, renumit pentru gusturile sale vestimentare de mare rafinament şi calitate, apare în pictura lui Shuterland gol-goluţ, pe un divan, relaxat şi înconjurat de un grup de bărbaţi şi femei îmbrăcaţi în costume „office”. Una dintre femei îi oferă pe o mică tavă ceva ce pare a fi o cafea de la Tim Hortons. La picioarele lui Harper stă un câine.

„Este o satiră politică referitoare la o figură politică din zilele noastre”, a explicat la fel de relaxată ca şi „modelul” ei autoarea tabloului, pentru Agenţia QMI. „O atitudine clasică articulată pe o figură contempotrană”, a continuat ea, precizând că este vorba despre asemănarea cu celebra pictură din 1863, „Olympia”, a lui Edouard Manet, care la rândul ei a fost inspirată de „Venus din urbino”, a maestrului italian din secolul al XVI-lea, Tiţian.

Şefa bibliotecii unde a fost expus tabloul, Patricia Enright, a dezvăluit că a fost nevoită să ia o decizie foarte dificilă cu privire la expunerea tabloului, dar nu atât pentru faptul că era vorba despre premierul canadian, ci pentru faptul că era vorba despre un nud, iar salonul în care a fost expus tabloul este folosit şi pentru reuniuni oficiale şi, deseori, este vizitat şi de elevi, după cum scrie site-ul vancouver.openfile.ca. În final, tabloul a fost expus, însă acesta este scos când vin în vizită grupuri de elevi.

La rândul său, publicaţia Huffington Post a scris că Shuterland a circulat pe Internet o vreme şi că a fost expusă şi într-o galerie din Toronto. Şi operele ei anterioare includ numeroase nuduri, însă niciunul dintre acestea nu a reprezentat până acum vreo figură publică de asemenea rang înalt. 

Pentru amatori, „Împăratul Haute Couture” este accesibil la preţul de numai 5.000 de dolari americani.