REVOLTĂ într-un sat din Iaşi: Un preot „atinge” tinerele atunci când merg la el pentru spovedanie

Revolta in randul enoriasilor din satul Badeni, orasul Harlau. Aproape 100 de persoane s-au strans, ieri, in fata Bisericii din sat, in semn de revolta fata de preotul Doru Cozma.

25 iul. 2015, 09:17
REVOLTĂ într-un sat din Iaşi: Un preot „atinge” tinerele atunci când merg la el pentru spovedanie

Localnicii il acuza ca, in timpul spovedaniei, atingea fete minore, iar intrebarile pe care le punea erau mult prea intime, scrie bzi.ro. Parintii copilelor care s-au plans ca au fost mangaiate pe sani si fund au depus plangere si la politie si au inceput sa-si duca fetele la psiholog. Oamenii stiau situatia de cateva saptamani, insa se temeau sa il reclame pe preot, pentru ca, sustin ei, au fost amenintati. Nu au mai suportat sa priveasca tristetea din ochii adolescentelor si au decis sa ceara public ca fata bisericeasca sa fie cercetata. Doru Cozma este de cateva zile in concediu, astfel ca nu a fost, inca, audiat. Pana la clarificarea situatiei, o parte dintre enoriasi refuza sa mai intre in biserica. Nu si-au pierdut credinta in Dumnezeu, insa cer insistent ca la parohia lor sa fie adus un alt preot.

Citeşte şi Enoriaşă bătută de preot în cimitirul din sat. „M-a dat cu capul de o criptă, m-a luat de păr…” VIDEO

Fetele din sat refuzau sa mai mearga la biserica

Enoriasii au inceput sa observe, inca de acum cateva saptamani, ca adolescentele cu varste cuprinse intre 14 si 15 ani refuza sa mai mearga la biserica. Oamenii au crezut ca de vina este pubertatea si, in prima faza, nu si-au facut prea multe griji. Totul a iesit la iveala in urma unui telefon. „Eram la serviciu si m-a sunat fata mea, are 14 ani. A dat capacitatea si i-am zis sa mai treaca pe la biserica, sa se roage pentru un rezultat bun, pentru succes pe viitor. Plangea si tremura toata si mi-a spus ca preotul i-a pus mana pe sani. A intrebat-o daca are prieten, daca s-a sarutat cu el, daca mai este fata mare si atunci a inceput sa o mangaie. Va zic sincer ca nu am crezut-o. Le-am povestit si altor mamici si au inceput sa isi intrebe si ele fetele si toate au izbucnit in plans si au povestit ca si ele trecusera prin lucruri asemanatoare. Ingrijorator este ca mai sunt si alte mame care stiu adevarul, dar se tem sa vorbeasca”, a declarat Valentina Hasmatuchi. O alta fata, tot de 14 ani, le-a marturisit parintilor cu lacrimi in ochi ca nu mai vrea sa intre in biserica. „A venit la biserica la spovedit si parintele i-a pus mana la sani. Fetei i-a fost rusine, nu mi-a zis nimic. Abia dupa ce a povestit cealalta fata a marturisit si ea. Fata mea i-a zis ca o deranjeaza si atunci s-a oprit. Nu a amenintat-o in niciun fel, dar m-a amenintat pe mine, ulterior, a zis ca are influenta mare si fata nu va mai intra la liceu”, a declarat Constantin Ilas. „A venit la noi acasa si prima data a negat. A recunoscut, apoi si-a cerut scuze, ne-a cerut sa nu facem scandal. I-am spus ca nu am nimic de negociat, ca fata mea este traumatizata si ca nu il iert. La spovedanie o intreba lucruri pe care nu pot sa le reproduc, despre perversiuni sexuale”, a adaugat Niculina Parascheva Ilas.

Enoriasii fac naveta la alte biserici

O alta femeie s-a plans ieri ca preotul face glume pe seama fetei ei, pentru ca are 22 de ani si este virgina. „O necajea, o intreba ca de ce la 22 de ani este fata mare si ii punea mana pe fund. Ea merge in continuare la biserica, dar nu aici, ca nu vrea sa il mai vada”, a spus Maria Candalea. Ieri, la parohia „Buna Vestire” a venit sa slujeasca un alt preot, insa satenii s-au aratat nemultumiti si au cerut o solutie permanenta, nu una temporara. Oamenii sustin ca fac naveta la alte biserici si ca nici nu vor mai calca pragul lacasului de cult atata timp cat Doru Cozma va continua sa slujeasca. „Noi vom intreprinde o ancheta la fata locului, ca sa vedem unde este adevarul. Este impropriu sa imi dau cu parerea, pentru ca nu cunosc variantele ambelor parti. Daca s-a facut vreo greseala, vom lua masuri administrative. Este un preot model, un om muncitor, serios, ne surprind acuzatiile. Mie nici acum nu imi vine sa cred, dar, dupa cum spuneam, vor cerceta cazul. Noi vom astepta rezultatul anchetei deschise de politisti inainte de a lua masuri”, a declarat preotul Nicolae Craciun, Protopop Harlau.

Citeşte şi Scene incredibile de exorcizare în Transnistria: Un preot călăreşte, la propriu, enoriaşul posedat VIDEO

Preotul a mai fost tinta unor acuzatii

In urma cu zece ani, preotul a mai fost reclamat la politie ca pune taxe pe serviciile religioase. La acel moment a sustinut ca nu conditioneaza serviciile religioase, insa si acum satenii spun ca refuza chiar si inmormantarile daca nu este platit. In plus, oamenii mai spun ca nu elibereaza chitanta pentru sumele de bani pe care le incaseaza.