Un preşedinte şi soţia lui, condamnaţi la 18 luni de închisoare. Fostul cuplu prezidenţial peruan este acuzat de spălare de bani

Fostul președinte peruan Ollanta Humala și soția sa Nadine Heredia au fost condamnați joi la 18 luni de arest preventiv pentru spălare de bani în cursul campaniei prezidențiale din 2011, pentru a fi primit trei milioane de dolari din partea gigantului brazilian în construcții Odebrecht.

14 iul. 2017, 10:15
Un preşedinte şi soţia lui, condamnaţi la 18 luni de închisoare. Fostul cuplu prezidenţial peruan este acuzat de spălare de bani

Cererea de arestare preventivă formulată de Parchet s-a bazat în special pe mărturia fostului patron al Odebrecht, Marcelo Odebrecht. Ollanta Humala a negat în repetate rânduri că a primit vreo finanțare ilegală pentru campania sa electorală.

Declanșată în 2014, ancheta tentaculară „Lava Jato” a scos la lumină un sistem de corupție pe care grupurile braziliene din domeniul contrucțiilor, printre care Odebrecht, l-au montat pentru a aranja în folosul lor piețele de externalizare lucrative ale Petrobras, distribuind sume de bani unor responsabili politici din Brazilia și mai multe țări din America Latină, informează Agerpres.

Citeşte şi Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, condamnat la nouă ani şi şase luni de închisoare pentru corupţie

În februarie, procurorii generali din 11 țări s-au angajat să înființeze echipe comune de lucru pentru a-și coordona anchetele asupra scandalului de corupție Odebrecht.

Magistrații s-au angajat „să promoveze formarea unor echipe de anchetă comune, bilaterale sau multilaterale, care să permită o anchetare coordonată în afacerea Odebrecht”, potrivit unui comunicat semnat de Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Mexic, Panama, Portugalia, Peru, Republica Dominicană și Venezuela.


loading...