Un ROMÂN din Spania, implicat într-un scandal privind traficul de organe

Poliţia din Spania a arestat un libanez bogat suspectat că ar fi încercat să îl determine pe un român imigrant sărac să îi vândă o parte din ficat în vederea realizării unui transplant.

13 mart. 2014, 07:58
Un ROMÂN din Spania, implicat într-un scandal privind traficul de organe

Autorităţile spaniole au declarat că este primul caz de acest gen, de tentativă de trafic cu un asemenea organ, descoperit în Spania, ţară renumită deja pentru cel mai mare număr de transplanturi pe an, dezvăluie Global Post.

Presupusul traficant de organe este un primar libanez, în vârstă de 61 de ani. Acesta a racolat mai mulţi imigranţi, cărora le-a oferit 40.000 de euro pentru un ficat. În final, a optat pentru imigrantul român, care a acceptat afacerea.  

Planurile celor doi bărbaţi au fost date însă peste cap de către medicii de la un spital din Barcelona, care realizează astfel de operaţii. Legea din Spania, privind transplantul de organe de la donatori prevede, între altele, ca între donator şi primitor să existe o oarecare legătură, de rudenie, de obicei sau de prietenie, pentru a evita traficul de organe. Or, medicii spanioli şi-au dat seama de departe că între imigrantul român sărac lipit şi primarul libenez bogat nu există niciun fel de legătură, scrie Global Post.

Citeşte şi Zota: Numărul donatorilor de organe în 2013 a ajuns la 115

Suspicioşi, medicii din Barcelona au alertat autorităţile, iar acestea au confirmat suspiciunile, scrie aceeaşi publicaţie. „Era clar că aveam de-a face cu o încercare de vânzare-cumpărare a unui ficat şi de aceea nu am împiedicat transplantul„, a declarat directorul Poliţiei Naţionale, Ignacio Cosido, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Global Post.

Poliţia spaniolă investighează un caz asemănător, cel al unei femei algeriene imigrante, din Valencia, căreia i s-a oferit, în iunie, anul trecut, tot 40.000 de euro pentru un ficatul său. Cei care i-au făcut propunerea făceau parte dintr-o reţea de traficanţi de organe, ficat şi rinichi, în special. Poliţiştii spanioli au arestat până acum patru persoane în acest caz.