Un proiect de OUG pentru organizarea referendumului îi interzice preşedintelui să participe la campanie. Reacţia Autorităţii Electorale

Publicat: Vineri, 26 Aprilie 2019 16:26 // Actualizat: Vineri, 26 Aprilie 2019 19:43 // Sursa: romaniatv.net

Un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru organizarea referendumului, pus în dezbatere de Autoritatea Electorală Permanentă, îi interzice preşedintelui să participe la campania pentru consultarea populară pe care a iniţiat-o.

Documente atasate:

„Ticăloşia şi parşivenia PSD-ALDE depăşeşte orice imaginaţie, doar din disperarea de a salva un grup de infractori cocoţat în fruntea statului român. (...) Miza acestui proiect odios este aceea de a-i interzice Preşedintelui României, Klaus Iohannis, posibilitatea de a se pronunţa asupra referendumului pe care domnia sa l-a declanşat pentru data de 26 mai. Acest fapt încalcă în mod barbar atât Constituţia României, cât şi deciziile Curţii Constituţionale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are Preşedintele României”, afirmă preşedintele PNL, Ludovic Orban.

În mod concret, este introdus prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă un nou alineat al articolului 30 din Legea referendumului prin care se precizează: „Autorităţile publice au obligaţia de a fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.

Citeşte şi: Preşedintele AEP: Klaus Iohannis poate participa la campania pentru referendum

Preşedintele Klaus Iohannis poate participa la campanie şi poate promova referendumul naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional, neexistând nicio interdicţie în acest sens în niciun act normativ, a declarat preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică.

Potrivit Constituţiei, instituţia Preşedintelui României este menţionată la Titlul III (Autorităţi publice), Capitolul 2.

„În susţinerea acestei reglementări, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă invocă, în fals, Codul de bune practici în materie de referendum al Comisiei de la Veneţia, care face referire la neutralitatea «autorităţilor administraţiei publice», şi nu la actorii instituţionali care declanşează referendumul. În mod firesc, Comisia de la Veneţia se raportează la administraţia publică întrucât aceasta este cea care se ocupă de organizarea şi desfăşurarea referendumului – în cazul României, Guvernul şi celelalte organe ale administraţiei publice implicate în organizarea scrutinului”, subliniază liderul PNL.

Constituţia României menţionează Administraţia Publică la Capitolul 5, Titlul III.

Ludovic Orban menţionează că, de altfel, chiar Comisia de la Veneţia precizează în documentul citat de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă că „spre deosebire de cazul alegerilor, nu este necesară interzicerea completă a intervenţiei autorităţilor publice în favoarea sau în defavoarea propunerii supuse referendumului”.

„Somez Guvernul să abandoneze de urgenţă această reglementare, care încalcă dreptul fundamental la liberă exprimare de care trebuie să se bucure orice cetăţean al României şi trădează frica incredibilă a PSD-ALDE de referendumul organizat în 26 mai. În caz contrar, îi avertizez pe membrii Guvernului că adoptarea Ordonanţei de Urgenţă în actuala formă constituie infracţiune şi este pedepsită cu închisoarea, conform Legii răspunderii ministeriale. Preşedintele României, Klaus Iohannis, este persoana care beneficiază de cea mai mare legitimitate în statul român şi nimeni nu-i poate interzice dreptul de a se exprima asupra oricărei probleme din societatea românească, cu atât mai puţin asupra unui referendum fundamental pentru viitorul ţării noastre, declanşat chiar de domnia sa. Vocea Preşedintelui se va auzi întotdeauna pentru binele României!”, afirmă Ludovic Orban.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul referitor la întrebările pentru referendum.

Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European.

Citeşte şi: Autoritatea Electorală a elaborat un proiect de OUG pentru organizarea alegerilor europarlamentare şi a referendumului din 26 mai

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
AEP Klaus Iohannis PNL referendum
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
26 apr 19:14
Răspunde | Votează email -1 email
Lomesculege
In Romania cel mai bine ar fi interdictia totala aorcarei ordonante de guvern. Cu alte cuvinte interdictia de a conduce prin ordonante de guvern(conducere abuziva de natura dictatoriala). Conduceti dupa legi egale, universal valabile in care toti oameni indiferent de apartenenta politica,religioase,rasa,
sex,pozitie sociala, serviciul detinut,educatie,bogatie ,orientare sexuala,nationalitate!
1
EUR
4.8068
RON
28 Feb
noapte 1 °
zi 10 °
Ultimele joburi adaugate
24 H