Claudiu Bleonț a generat numeroase controverse prin declarațiile făcute pe scenă în prezența fiicei sale de 11 ani, Eva.
La Gala Premiilor GOPO 2025, desfășurată pe 29 aprilie la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, actorul a fost invitat să susțină un laudatio pentru regizorul Dan Pița. Acesta a urcat pe scenă alături de fiica sa.
În timpul discursului, acesta a făcut remarci critice la adresa alegerilor vestimentare ale fiicei sale și a comportamentului ei, folosind un limbaj considerat de mulți ca fiind nepotrivit pentru un eveniment public.
„Ea și-a ales țoalele, nu mi-au plăcut. I-am zis: Nu cumva să mă faci de căcat, să zici ceva, taci dracu din gură, ești altă generație, nu vă suport
”. De asemenea, a adăugat: „Măi, gândește-te că toți oamenii din sala asta au citit enorm, au făcut școală, nu stau ca proștii pe telefon și pă asta”.
Citește și: Andreea Bălan îl desfiinţează pe Claudiu Bleonţ. „Mai bine mamă singură decât cu un aşa tată!”
Afirmațiile actorului au provocat râsete în sală, dar fica sa a fost vizibil stânjenită de situație. Reacțiile din mediul online au fost împărțite: unii au fost de părere că momentul a fost o glumă nefericită, în timp ce alții l-au acuzat de umilirea publică a propriului copil.
Claudiu Bleonț a transmis ulterior un mesaj în care și-a exprimat regretul pentru cele întâmplate.
„(…) într-un moment în care voiam să împărtășesc bucuria de a fi alături de fiica mea, am spus lucruri care au fost nepotrivite și au fost percepute ca fiind dureroase. (…) Nu a fost intenția mea să o discreditez pe Eva, nu îmi doresc să îmi educ copilul prin mustrare publică. Îmi asum felul în care am procedat.
O iubesc enorm pe fiica mea. Este lumina mea, este sensul vieții mele, motivul pentru care vreau să fiu un om mai bun. (…)
Ca părinte, în dorința de a o ghida, de a-i vorbi despre responsabilitate, despre efort și valori, uneori se pot spune lucruri într-un mod care nu ajută, ci rănește. Iar când realizezi asta, din dragoste adevărată, faci ceea ce trebuie, îți ceri iertare.
Așa cum am spus și în privat, spun acum și public, îmi pare rău. Dacă am făcut-o să se simtă inconfortabil, dacă am pus presiune sau dacă am transmis altceva decât dragostea mea pentru ea, îmi pare rău. În fața tuturor, îi cer iertare în primul rând ei. Îi sunt dator cu asta, înainte de orice.
(…) Voi face tot ce ține de mine pentru a repara ce poate fi reparat, pentru a fi mai atent, mai prezent și mai bun. (…) Nu există rețete perfecte pentru a fi părinte, cred cu tărie în sinceritate, în responsabilitate și în efortul constant de a deveni mai bun. Pentru copilul meu, pentru mine și pentru lumea în care trăiesc.”, a scris actorul pe social media.
Alina Petre, specializată în psihologie și psihoterapie, a explicat efectele negative ale unui astfel de episod asupra unui preadolescent. Psihoterapeuta susține că atunci când un copil este criticat în public, pot apărea mai multe efecte negative, atât imediate, cât și pe termen lung.
„Rușine și umilință – Copiii sunt foarte sensibili la felul în care sunt percepuți de ceilalți, iar o critică publică le poate provoca un sentiment intens de rușine. Umilința în fața altora le afectează stima de sine și imaginea de sine.
Scăderea stimei de sine – Repetarea acestui tip de comportament duce la convingerea că „nu sunt suficient de bun” sau că „nu merit respectul celorlalți”. Aceasta poate influența negativ motivația și încrederea în sine, mai ales în contexte sociale sau școlare.
Frica de a greși – Copiii criticați public ajung să evite inițiativa sau exprimarea liberă, de teama unui nou moment de rușinare. Pot deveni retrași sau anxioși în fața autorităților sau în grupuri.
Distrugerea relației de încredere cu părintele – Dacă un copil este expus rușinii chiar de către părintele său, relația de atașament poate avea de suferit. Copilul poate simți că nu este protejat sau înțeles, ceea ce duce la distanțare emoțională.
Modelarea unor comportamente negative – Un copil care vede că umilința sau ridiculizarea este o formă acceptabilă de comunicare poate adopta la rândul său acest comportament în relațiile cu alți copii sau viitori parteneri.
Impactul pe termen lung – Umilirea repetată în copilărie poate duce la probleme de sănătate mintală în viața adultă, precum anxietate, depresie sau dificultăți în relații interpersonale.”, a declarat Alina Petre, pentru Fanatik.