Un război nuclear regional ar avea efecte catastrofale asupra întregii planete

Chiar şi un conflict nuclear relativ restrâns, regional, ar avea efecte catastrofale asupra climei, declanşând o răcire la nivel global, afectând puternic stratul de ozon şi provocând secete pe o perioadă de peste 10 ani, conform unui nou studiu, informează LiveScience.
Cristina Dinu
31 mart. 2014, 14:14
Un război nuclear regional ar avea efecte catastrofale asupra întregii planete

Concluziile acestui studiu cheamă la renunţarea la arsenalul nuclear de peste 17.000 de arme nucleare existente în lume, în prezent.

În perioada Războiului Rece, izbucnirea unui război nuclear total între cele două superputeri, SUA şi URSS, ar fi însemnat distrugerea completă a Pământului, iar această ameninţare a menţinut balanţa puterii în echilibru. O consecinţă a unui război nuclear total între SUA şi URSS ar fi fost intrarea în aşa-numita iarnă nucleară – exploziile nucleare ar fi incendiar vaste regiuni ale planetei, iar fumul, cenuşa şi praful rezultate ar fi blocat lumina solară timp de mai multe săptămâni. Oamenii care ar fi scăpat atacului direct cu arme nucleare, ar fi urmat să moară fie din cauza expunerii la radiaţii, fie de foame, din cauza compromiterii recoltelor, scrie Agerpres.

În realitate geostrategică actuală, când SUA a reuşit să se impună ca singura superputere mondială, ameninţarea iernii nucleare pare îndepărtată. Ameninţarea izbucnirii unui război nuclear continuă însă să planeze la nivel regional, aşa cum ar fi, spre exemplu, în cazul situaţiei tensionate dintre două puteri nucleare vecine, India şi Pakistan.

Pentru a observa ce efecte ar avea un astfel de conflict nuclear regional asupra climei, oamenii de ştiinţă au creat un scenariu în care India şi Pakistanul se atacă cu arme nucleare, fiind detonate în regiune 100 de bombe atomice de capacitatea celei aruncate deasupra oraşului japonez Hiroshima, fiecare conţinând echivalentul a 15.000 de tone de TNT (o mică fracţiune din potenţialul nuclear global). Ei au simulat apoi impactul pe care detonarea acestor bombe nucleare l-ar avea asupra atmosferei, asupra apei, a solului şi asupra gheţarilor şi banchizelor polare.

Conform concluziilor studiului, aceste efecte ar fi catastrofale, la nivel global.

Majoritatea oamenilor ar fi surprinşi să afle că până şi un conflict nuclear restrâns din punct de vedere geografic ar avea efecte grave ce s-ar resimţi şi de cealaltă parte a planetei, putând afecta serios clima globală şi stratul de ozon pentru o perioadă de cel puţin 10 ani”, conform coordonatorului acestui studiu, Michael Mills, specialist în atmosferă de la Centrul Naţional pentru Studii Atmosferice din Colorado, SUA.

Cercetătorii preconizează că furtunile de foc declanşate de exploziile nucleare ar arunca în atmosferă peste 5,5 milioane de tone de negru de fum. Cenuşa ajunsă în atmosferă absoarbe căldura solară, rezultatul fiind o răcire bruscă şi considerabilă a climei.

Conform simulărilor, un astfel de război ar duce la o scădere bruscă a mediei temperaturilor globale cu 1,5 grade Celsius – cel mai scăzut nivel al temperaturii medii globale din ultimul mileniu. În anumite zone, temperaturile vor scădea substanţial mai mult – în zone întinse din America de Nord, Asia, Europa şi Orientul Mijlociu s-ar înregistra ierni în care temperatura ar fi mai scăzută cu 2,5 – 6 grade Celsius şi respectiv veri cu între 1 şi 4 grade Celsius mai răcoroase. Scăderea temperaturilor va conduce la producerea de îngheţ pe suprafeţe întinse, în perioada de iarnă şi va reduce sezonul agricol cu 10 până la 40 de zile, anual, timp de mai mulţi ani.

Cenuşa care a absorbit căldura solară va avea şi efectul de a supraîncălzi stratul atmosferic superior, stratosfera, accelerând o serie de reacţii chimice care vor avea drept rezultat distrugerea stratului de ozon. În aceste condiţii, niveluri ridicate de radiaţii ultraviolete vor ajunge pe Pământ – în timpul verilor se va înregistra o creştere a nivelului de radiaţii ultraviolete între 30% şi 80% la latitudini medii, nivel al radiaţiilor care afectează atât sănătatea umană cât şi agricultura şi întregi ecosisteme, atât acvatice cât şi terestre.

Conform modelelor computerizate folosite de cercetători, temperaturile mai scăzute vor reduce nivelul global al precipitaţiilor cu aproximativ 10%. În acest context vor izbucni numeroase incendii de pădure şi vegetaţie în regiuni precum Amazon, incendii care vor ridica şi mai multă cenuşă şi fum în atmosferă.

„Una peste alta, toate acestea vor afecta serios producţia alimentară şi toate ecosistemele”, conform lui Mills.

Alte studii realizate anterior estimau că temperaturile globale vor reveni la valorile dinaintea atacurilor nucleare după aproximativ 10 ani, însă conform acestui ultim studiu, perioada de răcire a climei terestre s-ar prelungi vreme de cel puţin 25 de ani. Doi factori majori ar conduce la prelungirea acestei perioade de răcire – o extindere a suprafeţelor acoperite de gheaţă de la poli, suprafeţe care ar reflecta mai multă lumină solară înapoi în spaţiu, condiţii în care temperatura apei oceanelor până la adâncimea de 100 de metri ar scădea foarte mult şi s-ar reîncălzi foarte încet, gradual.

Concluziile acestei simulări realizate cu cele mai bune mijloace tehnice din prezent ‘indică faptul că se poate ajunge la o foamete postnucleară mondială chiar şi dacă se folosesc doar 100 dintre armele nucleare cu cea mai slabă capacitate. În prezent, în întreaga lume se află aproximativ 17.000 de arme nucleare, majoritatea cărora sunt mult mai puternice decât cele 100 folosite în simulare. Acest lucru ne face să ne întrebăm, inevitabil, de ce mai există încă acest arsenal şi cărui scop îi foloseşte el?’, a încheiat Michael Mills.

Acest studiu este prezentat pe larg în ultimul număr al revistei Earth’s Future.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…