Un refugiat irakian în SUA a fost dat jos din avion pentru că vorbea în limba arabă

Un refugiat irakian din Statele Unite a fost debarcat dintr-un avion care efectua o cursă între oraşele Los Angeles şi Oakland pentru că a vorbit în limba arabă, informează Le Figaro, citând informaţii publicate de New York Times.

18 apr. 2016, 12:51
Un refugiat irakian în SUA a fost dat jos din avion pentru că vorbea în limba arabă

Khairuldeen Makhzoomi, student la Universitatea Berkeley, îi spunea la telefon unchiului său că a asistat la o conferinţă de presă la care a participat Ban Ki Moon, secretarul general al ONU.

O pasageră aşezată în apropiere de acesta l-a auzit vorbind în limba arabă şi s-a speriat. Crezând că acesta lansează ameninţări, ea a anunţat echipajul.

Tânărul de 26 de ani şi-a dat seama imediat că atrăgea atenţia şi a decis să încheie conversaţia telefonică. El a încheiat apelul folosind formula obişnuită „incha’allah”, care înseamnă „aşa să dea Dumnezeu”.

Tânărul a fost condus afară de un însoţitor de bord care vorbea în limba arabă şi care i-a cerut să se justifice. Cei doi au început apoi o dezbatere despre islamofobie şi în final, tânărului i s-a interzis să urce din nou la bordul avionului.

După ce a fost interogat de agenţii federali, studentul a fost eliberat şi i s-a restituit contravaloarea biletului de avion.

Compania Southwest Airlines a condamnat „discriminările de tot felul” şi i-a cerut scuze bărbatului.