Un reputat lingvist român distruge mitul ciobanului Bucur. De unde provine, de fapt, numele Bucureşti 

Dan Alexe a desfiinţat mitul conform căruia numele București se trage de la ciobanul Bucur, considerat întemeietorul așezării devenite între timp capitala României.

20 feb. 2023, 10:55
Un reputat lingvist român distruge mitul ciobanului Bucur. De unde provine, de fapt, numele Bucureşti 
Un reputat lingvist român distruge mitul ciobanului Bucur. De unde provine, de fapt, numele Bucureşti 

Un reputat lingvist român distruge mitul ciobanului Bucur. Dan Alexe a explicat de unde provine numele Capitalei în podcast-ul Vorbitorincii, realizat de Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea.

„Sunt mituri etiologice prin esență false. Nimeni nu a dat niciodată nume unui loc anume sau unui râu. Fantasmagoricul cioban Bucur nu a existat. Evident că nu a putut să existe, că e fals absolut. Bucur înseamnă frumos în albaneză și București înseamnă Frumoasa, nume banal de localitate. Unui loc frumos îi spui Frumoasa, unui râu repede îi spui Repedea, unui loc unde apa e tulbure îi spui Apa Neagră – Cernavodă. Dar nu a trăit nu știu ce cioban, astea sunt fantezii romantice. Cum e și cea cu Romus și Remulus”, a spus Dan Alexe.

Citeşte şi: Mitul apocalipsei nucleare, spulberat de specialişti. Un război cu toate armele nucleare nu va distruge nici jumătate din viaţa de pe Pământ. Ce se întâmplă dacă vor exista scurgeri de radiații la Zaporojie?

Legenda spune că numele capitalei București provine de la un cioban pe nume Bucur, care s-a stabilit aici cu mulți ani în urmă. Bucur s-ar fi îndrăgostit de o tânără pe care o chema Dîmbovița și s-a stabilit aici.  Legenda lui Bucur a fost consemnată pentru prima dată în monografia ”Tentanem Historiae Vallachicae” a istoricului brașovean de origine sasă, Johann Filstich.

O altă ipoteză este aceea că numele Bucureștiul se trage de la vegetația care exista în jurul orașul, potrivit unei lucrări apărută în jurul anilor 1880, la Viena, care spune că „se trage de la pădurile de fag ce se numesc Bukovie”.

Citeşte şi: Câţi paşi trebuie să faci pe zi pentru a fi sănătos. A căzut mitul celor 10.000