Un robot android este noul ghid al pasagerilor în aeroportul din Geneva FOTO

Aeroportul din Geneva are un nou angajat - "Robbl" - primul android din lume conceput să primească pasagerii nou-veniţi şi să-i ghideze spre locurile cele mai căutate, precum scările rulante, grupurile sanitare sau ghişeul special de bagaje.

31 aug. 2013, 09:30
Un robot android este noul ghid al pasagerilor în aeroportul din Geneva FOTO

„Geneva este poarta de intrare pentru mulţi dintre turiştii care vizitează Elveţia. Dorim să le transmitem ideea că suntem o ţară care inovează şi care concepe soluţii ce nu au mai fost adoptate în alte părţi ale lumii„, a declarat pentru EFE purtătorul de cuvânt al aeroportului, Bertrand Stompfli, informează Agerpres.

În prima etapă de probă, care a început în timpul verii şi care coincide cu una dintre cele mai aglomerate perioade de pe aeroport, „androidul a fost foarte bine primit de tineri şi de persoanele în vârstă”.

Robotul, dotat cu un ecran mare digital şi interactiv, aşteaptă în sala de primire şi îi invită pe pasageri să interacţioneze cu el: „Bine aţi venit pe aeroportul din Geneva. Atingeţi ecranul. Ce căutaţi?”. Odată selecţionată destinaţia, acesta se pune în mişcare şi invită pasagerul să îl urmeze pe traseele pe care le cunoaşte la perfecţie şi pe care poate circula fără dificultate, fiind inclusiv capabil să depăşească toate obstacolele ce îi apar în cale (valize, maşini de curăţat sau persoane).

După traseul parcurs, Robbl, care are o autonomie de 11 ore, se întoarce la locul său alocat iniţial, în aşteptare de noi clienţi. E posibil ca în viitor să fie programat să se întoarcă într-un loc unde să-şi poată reîncărca bateria fără ajutor, a explicat responsabilul cu inovarea al aeroportului, Gilles Brentini.

„Pasagerii cărora le plac noile tehnologii au fost seduşi de această invenţie. În plus, există un aspect ludic care face ca persoanelor timide sau care nu cunosc limba ţării să le fie mai uşor să apeleze la o maşină decât la o persoană„, a continuat purtătorul de cuvânt al aeroportului. Pentru moment, robotul are configurată doar limba engleză, dar destinaţiile sunt indicate prin grafice, astfel că nu este o problemă pentru cei ce nu ştiu engleza.

Robotul, care a necesitat circa şase luni pentru a fi dezvoltat de compania Blue Botics, este într-o perioadă de probă, deşi până acum a luat o notă bună, cu 800 de misiuni reuşite de-a lungul verii. După intensa perioadă de vară, androidul va fi evaluat de creatorii săi, care vor continua să lucreze la dezvoltarea acestuia şi îi vor încredinţa noi sarcini, noi destinaţii, noi spaţii şi îl vor învăţa şi alte limbi. Robbl ar putea fi ‘dotat’ inclusiv cu câţiva „frăţiori”.